23948sdkhjf

Legger 5.000 meter rør nærmest gravefritt

Fem tusen meter med nytt kommunalt vann og avløp i Råde etableres hovedsakelig med styrt boring i stedet for tradisjonell graving. Olimb Anlegg AS utfører oppdraget på hjemmebane.

Råde kommune har i mange år slitt med hyppige brudd på et gammelt og dårlig vannledningsnett. Nå er kommunen godt i gang med å etablere nytt kommunalt vann og avløp mellom Karlshus og Enebekk. Dette er et stort og omfattende VA-prosjekt som inkluderer blant annet en ny pumpestasjon ved Skinnerflo og etablering av trykkavløp i tillegg til nye hovedvannledninger. Totalt utgjør traseen cirka 5.000 meter, hvorav store deler går langs fylkesvei 110, opplyser Olimb Anlegg AS på sine nettsider.

Les også: 2020-resultat: Olimb med dundrende overskudd

Mange ville utføre prosjektet

Råde kommune la prosjektet ut på anbud i oktober 2020, og interessen fra regionale entreprenører var stor. Av fem godkjente tilbydere i konkurransen var fire graveentreprenører. Den siste tilbyderen var Olimb Anlegg, som har spesialisert seg på å bore traseer og etablere nye rør gjennom fjell og ulike typer grunnmasser uten å sprenge eller grave.

– Det er ikke så ofte det utlyses prosjekter i denne størrelsen hvor våre metoder er så gjennomgående godt egnet for den totale utførelsen – og spesielt ikke rett utenfor vår egen «stuedør», forteller kalkulatør og prosjektleder i Olimb Anlegg, Ole-Petter Andreassen.

Råde kommune valgte gravefritt

Olimb Anlegg har beregnet at prosjektet kan utføres nærmest gravefritt med styrt boring. Enkelt forklart går metoden ut på å føre en borstang fremover under bakken etter en prosjektert trasé. Når borstangen kommer ut i motsatt ende, monteres en rymmekrone på stangen. Rymmekronen borer seg tilbake gjennom traseen og trekker samtidig med seg det nye røret tilbake til startpunktet.

To av de viktigste argumentene for å velge gravefrie metoder er effektivitet og skånsomhet. Rask gjennomføringstid og minimale inngrep i omgivelsene slår også positivt ut på kostnadsbildet når det er snakk om så mange meter totalt.

Olimb Anlegg leverte den laveste totalprisen i anbudskonkurransen med 14,7 millioner kroner, og i desember ble det klart at selskapet var valgt som leverandør og hovedentreprenør i prosjektet.

3.500 meter unnagjort

Allerede i januar var Olimb på plass med rigger og rør på jordene langs den trafikkerte Fredrikstadveien. Siden da har mer enn 3.500 meter med nye vann- og avløpsrør kommet på plass i bakken ved hjelp av metoden styrt boring.

VA-ingeniør i Råde kommune, Lars-Erik Thoresen, er svært godt fornøyd med den raske fremdriften og gjennomføringen av prosjektet så langt.

– Dette er en etterlengtet og helt nødvendig oppgradering av VA-nettet i området. Det er gledelig at arbeidet har kommet så langt på vei allerede, og ekstra stas at gjøres på en skånsom måte for grunneierne som er berørt.

Det nye VA-anlegget skal etter planen være ferdigstilt og i drift mot sommeren.

Olimb

Olimb ble etablert i 1957 av Kristian Olimb består i dag av to selvstendige selskaper med felles base og hovedkontor i Råde:

  • Olimb Anlegg AS som har spesialisert seg på å bore traséer for nye rør
  • Olimb Rørfornying AS som har spesialisert seg på å rehabilitere eksisterende rør med små eller ingen inngrep i grunn og bygningsmasse

Olimb Rørfornying AS har i tillegg avdelingskontorer i Trondheim, Bergen og Grenland.

Kilde: Olimb Anlegg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11