23948sdkhjf

Rekordmange jenter vil bli rørlegger

Hele syv av de i alt 17 søkerne til VG2 rør ved Polarsirkelen VGS i Mo i Rana er jenter. – Dette har aldri skjedd tidligere, sier faglærer Bjørn Lasse Pedersen.

– Det har vært et par-tre jenter i hvert kull de siste årene, men årets søkertall blant jentene er helt fenomenalt, uttaler Pedersen i en artikkel på nettsidene til Rørentreprenørene Norge.

Han tror den rene rørleggerlinja som startet opp i år er noe av grunnen til at flere jenter har søkt, og opplever at jenter i rørleggerfaget har vært godt synlige i Mo i Rana gjennom sosiale og ordinære medier.

– Lokalt har rør-jentene og rørleggeryrket vært positivt presentert ut i næringslivet. De og bedriftene har løftet hverandre frem, og det har blitt tydelig at rørleggerfaget er et flott fag for alle, sier Merete Larsen, daglig leder i Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord (ORiN).

«Kult at jenter tør å søke det de vil»

– Jeg fikk interesse for rørleggerfaget da jeg var utplassert hos Union VVS AS tidligere i år, sier Kaja Huka Johannessen (16) som går VG1 Bygg og anlegg, og har søkt VG2 Rør.

Hun kommer fra en familie full av snekkere, og har aldri sett for seg et stillesittende arbeidsliv på kontor. 

– I utgangspunktet var det ikke rørlegger jeg tenkte å bli, men i utplasseringen fikk jeg sansen for faget. Jeg har fått prøvd meg på det meste: jeg har isolert rør, satt opp toaletter og lagt bunnledninger. Å lære nye ting og å få det til er veldig motiverende, sier Kaja som synes det er veldig kult å se at flere jenter tør å søke det de vil!

Bedre miljø med både jenter og gutter

– Miljøet blir bedre med både jenter og gutter i klassene. Vi ser at elevene blir mer aktive i undervisningen, og jentene er ofte mer dedikert i det gjør. Jenter drar også oftere i gang sosiale aktiviteter som knytter klassemiljøet sammen, sier faglærer Pedersen.

Årets søkertall har generelt vært høyt til rørleggerlinjen ved Polarsirkelen VGS. Enda høyere enn ved Bodø VGS, og det er uvanlig.

Pedersen konstaterer at mange må ha gjort en god jobb. I tillegg til faglæreren selv, jobber dyktige miljøarbeidere og en vikar for å gjøre studiekvaliteten så god som mulig.

– Ledelsen har også støttet opp økonomisk, slik at vi har kunne jobbe godt med linja og rekruttering til faget. Lokalene våre er nye og fine, vi har toppmoderne utstyr og tett samarbeid med ORiN og de lokale bedriftene. Vi gleder oss til å ønske neste klasse velkommen til oss, sier han.

Kilde: Rørentreprenørene Norge

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079