23948sdkhjf

Unikt: Første passivhusprosjektet med solceller på Svalbard

Norges arktiske studentsamskipnad plasserer studentene i hjertet av Longyearbyen.

Søndag 14.mars ankom et skip lastet med studentboliger til Longyearbyen havn, og vårt arktiske boligtilbud kan endelig ta form.

Endelig skal et av Samskipnadens største byggeprosjekter noensinne reises – og det på 1-2-3 (skipslaster).

Alle perler er satt i jorda, og vi venter på til sammen tre skip som skal levere modulene som vil utgjøre hele byggeprosjektet. Første skip ankommer søndag 14. mars. Det andre skipet skal ankomme og losses rett etter påske.

Studenten i hjertet av Longyearbyen

- Longyearbyen studentboliger er et svært utfordrende prosjekt, som bokstavelig talt setter studenten midt i hjertet av Longyearbyen. Et unikt byggeprosjekt som vil sette spor langt ut over Samskipnaden virke, og som vil være med på å sette standarden for hvordan man bygger trygt, effektivt og bærekraftig for fremtidens behov, forteller en svært glad administrerende direktør Hans Petter Kvaal.

- Studentboligene i sentrum av Longyearbyen er et av de største prosjektene Samskipnaden har gjennomført noen gang. Og det er det største prosjektet i Longyearbyen på mange mange år, fortsetter han.

Første byggetrinn skal etter planen være leveringsklar fra byggherren i midten av juli 2021

Bygger for fremtiden

Når begge byggetrinnene står ferdig har vi en total kapasitet til å ta mot 300 studenter. Dette betyr at Unis kan øke sin kapasitet uten at vi trenger å slå inn en eneste ny spiker, eller at det gir noen utfordringer for bosituasjonen til studentene som skal studere og bo i Longyearbyen.

- Samskipnaden øker dermed boplasskapasiteten slik at vi er rustet for morgendagen. Og både leilighetene og hyblene tar høyde for det arktiske livet på Svalbard, sier styreleder Sebastian Henriksen.

Arktisk studentliv

I begge byggetrinn vil studenter finne egne tørkerom, plass til utstyr og gevær. Vi skal bygge en egen og skjermet ski- og sykkelparkering. Det vil komme et miniverksted som vil være tilgjengelig for alle beboere, dette kan brukes som smørebod for ski eller som sykkelverksted. Alt tilpasset det virkelige arktiske studentlivet.

Miljø i fokus

Dette blir det første passivhusprosjektet med solceller på Svalbard. Og miljøfokuset til Samskipnaden farger hele byggeprosessen fra bygningsavfall til valg av møbler og interiør. Studentboligene er også bygget med mulighet til å utvikle anlegget til å imøtekomme nye miljøkrav.

Alt takarealet på byggene vil dekkes av solcellepanel. Dette dekker begge byggenes elektrisitetsbehov i sommermånedene. Og kjøkkenstoler som kjøpes inn til fellesarealer er laget av resirkulert plast fra havet for å nevne noe.

Opphav og kilder: samskipnaden.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.142