23948sdkhjf

Useriøse konsulenter skaper frykt for kvikkleireskred

NRK skriver i dag at flere geoteknikkfirmaer har blitt fratatt godkjenningene de siste årene.

I artikkelen "Frykter kvikkleireskred på grunn av useriøse konsulentselskap" skriver NRK at Norsk geoteknisk forening (NGF) nettopp har gått igjennom en kvikkleirerapport fra et konsulentselskap. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har bedt dem om å gjøre det.

Vurderingen er knusende. NGF er «skremt over kvaliteten» i rapporten.

– Geoteknikere jobber i et fagfelt hvor uheldige hendelser fort kan medføre store materielle og økonomiske konsekvenser, og i verste fall tap av liv og helse, sier geotekniker Magnus Hagen Brubakk til NRK. Han er leder i Norsk geoteknisk forening (NGF) som har rundt 700 medlemmer.

Fire bedrifter har mistet godkjenningen

NRK melder at det er fire konsulentselskap innenfor geoteknikk som siden 2018 har blitt fratatt sin godkjenning fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Bedrifter innenfor byggenæringen kan søke om en slik sentral godkjenning. Dette er en kontrollordning som skal sikre at vi kan stole på at de ulike aktørene innenfor bransjen har den kompetansen som de hevder.

Totalt dreier det seg om fire selskaper som har mistet godkjenningen:

  • To foretak i 2020 (Oslo-området)
  • Et foretak i 2019 (Mo i Rana-området)
  • Et foretak i 2018 (Oslo-området)

 Ikke nødvendig å følge NVEs veileder

I følge NRK sendte NVE en rapport til DiBK 11. juli 2019 med en sterk bekymring om to av disse fire konsulentselskapene. Selskapene er basert i Oslo-området og har samme eier.

I rapporten ble det forklart at selskapene over flere år hadde levert svært mangelfulle kvikkleirerapporter.

NRK skriver videre at eieren av de to selskapene hevder at han er utsatt for en årelang «heksejakt» av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og deler av bransjen.

Dette bunner i en faglig uenighet om kvikkleire, forklarer han til NRK.

– Men jeg har snart 40 års praksis på land, en mengde prosjekter hvert år, og har så langt ikke hatt en eneste skadesak jeg har vært årsak til, hevder eieren til NRK.

NRK skriver videre at eieren mener det ikke er nødvendig å følge NVEs veileder for bygging på kvikkleire. Ifølge ham inneholder den grove feil og mangler.

Les hele artikkelen på NRK.no.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079