23948sdkhjf

Bygård og studentby deler hederspris for design og arkitektur

Den ene hylles som et forbilde innen sirkulær bygningsrenovasjon. Den andre har blitt en ledestjerne for nye studentboliger. Nå har Kristian Augusts gate 13 og Moholt 50|50 vunnet DOGA Hedersmerket.

Torsdag ettermiddag ble det klart at DOGA Hedersmerket deles mellom bygården Kristian Augusts gate i Oslo, studentbyen Moholt 50|50 i Trondheim og oppstartsbedriften reMarkable.

Tor Inge Hjemdal, adm. direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller nivået på årets vinnere skyhøyt.

– Her har vi to knallsterke og fremsynte arkitekturprosjekter som begge scorer høyt på bærekraft og sirkulær tankegang, i tillegg til et designprosjekt som løfter et norsk nettbrett helt opp i verdenstoppen på forbrukerelektronikk. Vi snakker om tre svært fortjente hedersvinnere, sier han.

Kristian Augusts gate 13. Byggherre: Entra og Spaces (leietaker). Arkitekt: Mad arkitekter . Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL. Foto: Kyrre Sundal/Mad Arkitekter

Kristian Augusts gate 13: Sirkulær og ambisiøs renovasjon

Da eiendomsselskapet Entra kjøpte Kristian Augusts gate 13, et beskjedent kontorbygg på Tullinløkka, var det nok ingen som trodde at dette skulle bli en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje. Faktisk var det ikke en gang avgjort om huset skulle stå eller rives.

Entra og Mad arkitekter satte seg ambisiøse mål. Kunne kontorbygget renoveres etter sirkulære prinsipper, ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler? Etter hvert kom den internasjonale coworking-giganten Spaces inn som leietaker og samarbeidspartner, og Scenario Interiørarkitekter og en rekke andre aktører ble koblet på for å dyrke frem prosjektet.

Kristian Augusts gate 13 betraktes i dag som et landemerke og et referanseprosjekt for sirkulær og bærekraftig byggeskikk. Erfaringer herfra er på vei inn i andre prosjekter, og har dessuten vært viktig i arbeidet med å endre regelverket slik at det blir enklere med gjenbruk av bygningsmaterialer.

Moholt 50|50. Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Arkitekt: MDH Arkitekter. Foto: Juan Carlos Ayala

Moholt 50|50: Studentenes passivhus i massivtre

Da Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skulle bygge nye studentboliger i Trondheims største studentby, Moholt, ønsket de samtidig å etablere en ny beste praksis for bærekraftige studentboliger. MDH Arkitekter ble engasjert, og sammen med Sit gikk de inn i en tverrfaglig prosess som har bidratt til en betydelig kunnskapsheving blant norske arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører når det kommer til bygging i massivtre.

Resultatet er en studentby der alle bygningene er passivhus bygget i massivtre, og der energien hentes fra et eget nærvarmeanlegg. Gode og mange møtesteder og få og korte korridorer er med på å fremme fellesskap og sosialt samvær. Moholt 50|50 ble reist i perioden 2014–2019, og rommer 632 studentboliger, barnehage, aktivitetshus og bydelsbibliotek.

Kilde: Pressenytt

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141