23948sdkhjf

Penger og miljø: Slik kutter Skanska bruken av diesel

På Bjørndalen i Kristiansand bygger Skanska Fremtidens bydel. I stedet for å produsere byggvarme med dieseldrevet aggregat benyttes utslippsfri fjernvarme fra Agder Energi Varme. Det gjør at Skanska sparer penger og reduserer utslipp.

– Byggeprosjektet på Bjørndalen i Kristiansand startet i 2017, og i løpet av de neste ti årene skal det vokse frem en helt ny bydel med 430 boenheter og næringslokaler, forteller Yngve Sletten, prosjektleder med ansvar for utbyggingen på Bjørndalen.

– I Skanska bryr vi oss om miljøet i hele livsløpet til bygget. De nye byggene som føres opp i Bjørndalen skal BREEAM-sertifiseres. Det betyr at vi ikke bare bygger bygg som skal være miljøvennlige i bofasen, men også i byggefasen, sier Olaug Hofgaard-Espeland, BREEAM-ansvarlig i Skanska.

– Tradisjonelt har vi brukt dieseldrevet aggregat, som krever konstant ettersyn og avgir både støy og avgasser. Fjernvarme krever mindre ettersyn samtidig som vi får en utslippsfri byggvarme. Dette har en positiv innvirkning for arbeidsmiljøet og omgivelsene rundt, forklarer hun.

Miljøvennlig, prisgunstig og enkel løsning i bruk

Økte krav til utslippsfri byggeplass gjør at stadig flere entreprenører ser etter miljøvennlige løsninger. Det er Agder Energi Varme som står for fjernvarmen på Bjørndalen. Anlegget som nå brukes til byggvarme skal senere brukes til å varme opp både bygg og vann i de ferdige boligene.

– Grønn omstilling krever både innsats og at vi tenker nytt. Fjernvarme til oppvarming av byggeplasser er en miljøvennlig, prisgunstig og enkel løsning i bruk. Ettersom vi uansett skal levere fjernvarme til de ferdige leilighetene handler det egentlig bare om å planlegge med entreprenør slik at vi kommer i gang på et tidligere tidspunkt sier Hege Jortveit, administrerende direktør i Agder Energi Varme.

– Bjørndalen er blant de første byggene i Kristiansand der vi bruker fjernvarme i varmerørene som er støpt inn i gulvene som byggvarme. Ettersom dette er infrastruktur som uansett skal bygges blir det en del lavere kostnader totalt sett, samtidig blir det ryddigere på byggeplassen siden det ikke ligger kabler og rør åpent. Rent bortsett fra planlegging og at vi må endre rekkefølge på noen aktiviteter er det lite ekstraarbeid som kreves, forklarer Sletten.

Byggeprosjektet Bjørndalen antas å bruke 350.000 kWh til byggvarme, og med utslippsfri løsning sparer Skanska 100 tonn CO2 i forhold til hva som er tilfelle med fossilt drivstoff.

Kilde: Agder Energi Varme

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.143