23948sdkhjf

Prosjekt Norge og buildingSMART: Nytt samarbeid om digital transformasjon

Prosjekt Norge og buildingSMART har inngått en samarbeidsavtale for å i fellesskap bidra til den digitale transformasjonen i byggenæringen.

– Å sikre kunnskaps- og erfaringsdeling mellom akademia og næringslivet er viktig, og med denne samarbeidsavtalen blir det lettere å skape vekselvirkninger og merverdi for partnere og medlemmer i både buildingSMART og Prosjekt Norge, sier Stein Mjøen (bildet), daglig leder i Prosjekt Norge.

Avtalen understreker at målet med samarbeidsavtalen er å synliggjøre begge organisasjonenes aktiviteter og å knytte fokusområdene sammen for å øke effektivisering og digitalisering av den norske byggenæringen.

– Gjennom dette samarbeidet ser vi mulighetene for en forsterket innovasjon gjennom at teknologisk implementering kobles tettere sammen med prosesser for gjennomføring. Dette skal danne grunnlaget for felles aksjoner knyttet til faglig utvikling i næringen, sier Alexander Brage Hansen, daglig leder i buildingSMART Norge.

Modningsfase

Bygge- og anleggsbransjen i Norge er i en modningsfase med tanke på bruk av digitale verktøy ved planlegging, bygging og drift av infrastruktur og bygningsmasse. Digitaliseringsprosessen i BAE-næringen krever nye teknologier og ny kompetanse i tillegg til komplekse endringer i prosesser, organisasjon og tankesett. For å lykkes med digitaliseringsprosessen må det menneskelige perspektiv og samspillet mellom digital teknologi og organisasjon jobbes bevisst med, heter det i avtalen.

BIM og VDC

Både Building Information Modelling (BIM) og Virtual Design and Construction (VDC) er arbeidsmetodikk innen prosjekter som vil utfordre den digitale utviklingen i fremtiden, samtidig som de vil ha sterke element av prosesstyring i seg. Det er dokumentert at disse metodikkene bidrar til økt kvalitet, redusert gjennomføringstid og kostander. Prosjekt Norge har gjennom NTNU har tilgang på tung forskerkompetanse innen dette feltet, og vil være en viktig og toneangivende ressurs i dette utviklingsarbeidet.

Nøytrale aktører

Prosjekt Norge og buildingSMART er begge nøytrale aktører uten kommersielle interesser. buildingSMART Norge arbeider med teknologi og standarder, Prosjekt Norge med prosesser og organisasjon. Bakgrunnen for avtalen er at innovasjon og digitalisering av bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen krever kontinuerlig fokus på prosjekteierskap og prosjektgjennomføring. Nøytrale arenaer er en viktig forutsetning for å la tradisjonell konkurransetenkning bli erstattet med samarbeid, noe som i seg selv er et bidrag til økt innovasjon.

Kilde: buildingSMART

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094