23948sdkhjf

Bommet med 1.320 tonn urene masser: Krever 11 millioner av Cowi etter grov regnefeil

Kristiansund kommune krever 11 millioner kroner av Cowi for det de mener er grov uaktsomhet av konsulentselskapet. Nå møtes partene i retten.

Det er beregning og prising av urene masser som er årsaken til at saken nå blir juristmat. melder Tidens Krav (TK).

I anbudspapirene som ble utarbeidet av konsulentene i Cowi, står det at urene masser på gamle Atlanten stadion var beregnet til å være 50 tonn. I ettertid viste det seg at urene masser reelt var 1.370 tonn. Det er altså over 27 ganger mer enn hva Cowi la til grunn, skriver TK.

I praksis handler urene masser i denne saken primært om gammel betong. Det er grunn til å tro at konsulentene i Cowi ikke har ment at betong er urene masser. 50 tonn sammenfatter i praksis med det som var ventet å finne av blyinnhold i den gamle gressmatta.

Kommuneadvokat: Taktisk prising av entreprenør

Mekvik Maskin, Storvik Maskin og Vatn Maskinstasjon var med i anbudskampen. Det var Mekvik som fikk tilslaget på grunnarbeidet fordi de totalt sett hadde lavest pris på prosjektet.

Men de tre entreprenørene hadde en kjempeforskjell på prisingen av urene masser. Storvik satte prisen til 3 kroner per kilo. Vatn priset samme jobb til 3,50 kroner, mens Mekvik skulle ha 12,50 kroner.

I stevningen mot Cowi skriver kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen at en slik prisforskjell på urene masser kan åpne for det de kaller taktisk prising av entreprenør.

Og det er verdt å merke seg at Mekvik neppe hadde vunnet anbudet hvis det rent faktisk kun hadde vært 50 tonn med urene masser på Atlanten. Da hadde en annen entreprenør vært billigst.

I etterkant har da også Mekvik og kommunen inngått et forlik hvor entreprenøren tilbakebetaler 7,2 millioner kroner av de drøyt 17,5 millionene de fakturerte for fjerning av urene masser.

Men kommunen mener altså Cowi må stå økonomisk ansvarlig for skivebommen på beregning av urene masser, skriver TK.

Et forlik med Mekvik fritar ikke konsulentene for ansvar for feilen, mener kommuneadvokaten.

Lyktes ikke å komme frem til en minnelig ordning

– Vi har forsøkt å komme fram til en minnelig ordning med Cowi, men har ikke lyktes. Derfor havner saken i retten, sier kommunikasjonssjef Tore Lyngvær i Kristiansund kommune til Tidens Krav.

Kommunikasjonsdirektør May Kristin Haugen i Cowi ønsker ikke å uttale seg om detaljene i saken, men svarer følgende til Tidens Krav når de blir bedt om en kommentar:

– Cowi er av den oppfatning at det ikke foreligger noe grunnlag for å betale erstatning til Kristiansund kommune. Saken har mange sider og skal som kjent behandles i Kristiansund tingrett. Cowi ser frem til å saken behandlet av retten og fortsette et godt samarbeid med kommunen i bygging av nye Atlanten stadion, skriver Haugen i en mail til Tidens Krav.

Kilde: Tidens Krav

KLIKK for alle artikler i Bygg- og anleggskonkurser .

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109