23948sdkhjf

Sparer millioner med å bygge veien to ganger

Først bygde Statens vegvesen en digital 3D-modell av ny E39 Leirvika-Rendalen. Nå bruker entreprenøren 3D-modellen i anleggsarbeidet med den 4,8 kilometer lange strekningen. Det har gjort jobben mer effektiv, og flere millioner kroner rimeligere.

– Verktøyet gjør at vi har oppdaget og fjernet flere store og små feil i 3D modellen av den nye veien. Dette er mangler det ville blitt kostbart og utbedre i anleggsarbeidet. Det kan gjøre veiprosjektet inn til 12,5 millioner kroner rimeligere, sier prosjektleder Odd Helge Innerdal i Statens vegvesen, E39 Leirvika-Rendalen.

Statens vegvesen har brukt 3D-modeller i planlegging av nye veier siden 2012. Nå er disse modellene tatt videre med at det legges inn informasjon om elementene i modellen. Det gjør 3D modellene til et supereffektivt verktøy ute i veiprosjektet og i møter mellom Vegvesen og entreprenøren Bertelsen & Garpestad.

Nøkkelen ligger i å oppdage og utbedre feil i den tredimensjonale modellen, før entreprenøren starter byggearbeidet. Slik unngår Vegvesenet tidkrevende og til dels kostbare krav om ekstra betaling for endringer under bygging.

Gir en helt annen forståelse av byggeprosjektet

Den digitale 3D-modellen gir en helt annen forståelse av byggeprosjektet enn tradisjonelle planskisser og tegninger, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– 3D-modellen er et svært effektivt verktøy som gjør det lettere å avdekke og korrigere feil i modellen. Det gjelder særlig i overgang mellom vei og bru hvor det er mange tekniske installasjoner som skal samkjøres, sier Innerdal.

3D-modellene gjør også møter med eksterne interessenter og grunneiere enklere da det er lettere å vise hvordan veien vil se ut etter at byggingen er fullført.

3D-modellen av ny E39 Leirvika-Rendalen gjør at Statens vegvesen sparer inn til 12,5 millioner kroner. entreprenøren. Foto: Line Søreng/Statens vegvesen

Mer å hente i byprosjekt

Innerdal mener gevinsten vil være større i et mer komplekst veiprosjekt i tettbygde strøk og byområder.

– Vi bygger ny vei ute på bygda mellom Leirvika og Rendalen. Det er mer krevende å ha oversikt over alt som ligger skjult i bakken i byområder, og planlegge hvor installasjonene i nye veier skal plasseres. Der kan de nye 3D modellene spare opp mot 10 prosent av prosjektkostnaden. I vårt prosjekt ser vi for oss en innsparing på inn til fem prosent, sier Innerdal.

Enklere og mer effektivt samarbeid

Prosjektleder Øystein Fosse i Bertelsen & Garpestad, sier samarbeidet med Vegvesenet blir enklere og mer effektivt med bruk av 3D-modellen.

– Det blir lettere å få oversikt når vi kan studere veimodellen fra ulike vinkler. Slik kan vi ta avklaringer om for eksempel plassering av et rør. Skal røret legges sånn eller sånn, sier Fosse.

Nesten feilfritt

Fire måneder etter byggestart er entreprenøren ferdig med 20 prosent av veiprosjektet med kun 13 endringer og syv tekniske avklaringer. Det er lite i forhold til tradisjonelle veiprosjekter. Innerdal mener det raskt kunne vært dobbelt så mange feil uten 3D modellen. Entreprenøren jobber raskere enn planlagt.

Vegvesenet opplyser at de skal bruke den nye 3D-modellen i arbeidet med resten av den 26 kilometer lange europaveistrekningen mellom Betna og Stormyra. Etter planen skal den nye trafikksikre veien med bedre framkommelighet åpne i 2024. Prisen er beregnet til 2,1 milliarder kroner.

Kilde: Statens vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094