23948sdkhjf

Fra søppeldynge til severdighet

Arkitektbedriftene i Norge trekker frem Smestad gjenbruksstasjon i Oslo som et forbilde i det nasjonale prosjektet «Arkitektur skaper verdi».

I Oslo jobber renovasjonsetaten med å motivere byens innbyggere til å resirkulere, og dermed sikre at materialer fra avfall blir brukt til å produsere nye varer og ressurser. Gjenbruksstasjonen på Smestad i Oslo skulle gjøre det lettere for byens innbyggere å levere avfall til gjenvinning.

Arbeidet støtte imidlertid på flere utfordringer. Tomten ligger i et boligområde, og mange var skeptiske til en «søppeldynge» i nærområdet. Naboene var bekymret for støy, biltrafikk og sjenerende lukt. Gode arkitektoniske grep av Longva arkitekter løste disse utfordringene.

Arkitektur som skaper verdi

Arkitektur skaper verdi er et nasjonalt prosjekt i regi av Arkitektbedriftene i Norge. Ønsket er å formidle de sosiale, miljømessige og økonomiske verdiene gode byggeprosjekter skaper for oppdragsgiver, brukere av bygg, og samfunnet som helhet, samt hvordan arkitektur bør brukes som et verktøy i utviklingen av et mer bærekraftig samfunn.

Ved Smestad gjenbruksstasjon trekkes blant annet frem:

 • Smartere håndtering av avfallsmengden
 • Et viktig bidrag til sirkulærøkonomien
 • Bedre luftkvalitet enn ved utendørs avfallsstasjoner
 • Oppleves som en god arbeidsplass

Sosial verdi

Trivsel og stolthet gir godt arbeidsmiljø. I dag er det 16 faste kundeveiledere ved Smestad gjenbruksstasjon, og noen på arbeidstrening. Kundeveilederne forteller om en oversiktlig arbeidsplass der alle er synlige. De ansatte som tidligere jobbet utendørs, forteller at bygget på Smestad er med på å effektivisere arbeidsdagen. Selv om stasjonen ikke er den største, er ikke arbeidsdagen lenger preget av kald nordavind eller snø. Oppgraderingen har gjort mye med de ansattes motivasjon, og de er opptatt av å gjøre opplevelsen bedre for kundene.

For kundene fungerer bygget godt og gir en fin flyt i trafikken. Det gjør det enklere å orientere seg inne på gjenbruksstasjonens område, eller plukke opp nye ting. I ombruksbutikken får nemlig gamle ting nytt liv hos nye eiere. De høye besøkstallene vitner om at publikum har et bevisst forhold til kildesortering, gjenvinning, kretsløp og miljø. Bygget bidrar til dette. Det lave rekkverket gjør at publikum blir eksponert for gjenbrukscontainerne. Her skal en ikke føle at man «bare kaster ting», men at man bidrar til kretsløpet.

Fakta om Smestad gjenbruksstasjon

 • Prosjekttype: Industribygg
 • Oppdrag: Nybygg
 • Kommune: Oslo
 • Prosjektvarighet: 2014-2017
 • Oppdragsgiver: Oslo kommune renovasjonsetaten
 • Arkitekt: Longva arkitekter
 • Arkitektens rolle: Programmering og prosjektering
 • Byggekostnad: 126 millioner kroner eks. mva.
 • Bruttoareal: 6.000 kvm

Miljøverdi

Før gjenbruksstasjonen på Smestad ble bygget, hadde renovasjonsetaten et forventet besøkstall på 150.000 per år. I 2018 var det 172.000 besøk ved stasjonen. Utviklingen viser at avfallsmengden per innbygger har gått ned, men likevel økte besøkstallet. Arkitektenes ambisjon om å gjøre gjenvinning til en positiv opplevelse har blitt innfridd. Folk kommer oftere, men med mindre. Det er mindre avfall til deponi, men større mengder i de fraksjonene som kan gjenvinnes, slik som plast og treverk. Den totale gjenvinningsprosenten er således større enn før.

Det er plass til at hver av de ulike fraksjonene gjentas to ganger langs rampen. Utfordringen er når kundene gradvis kaster avfall, men plutselig kommer på at de har glemt å hive fra seg i containeren som sto først. Grunnet sikkerhet er det nemlig ikke lov å rygge på kjørebanen, for å opprettholde en jevn, enveiskjørt flyt. Fraksjonen for deponi ligger på midten av bygget, så det skal være like langt uavhengig av hvor man får plass til å parkere.

Kilde: Arkitektbedriftene

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078