23948sdkhjf

Prosjekter for BREEAM-NOR-sertifisering økte med 26 prosent i fjor

Grønn Byggallianse melder om sterk interesse for å bygge og drifte bærekraftig.

Etterspørselen etter kunnskap og verktøy for bærekraftig bygg, eiendom og anlegg økte i 2020 – ikke minst innen drift av bygg. Veksten for Grønn Byggallianse fortsetter, som nå har styrket laget for å støtte markedet i omstillingen.

 

– Blant annet fikk vi 62 nye medlemmer i 2020, og antall prosjekter registrert for BREEAM-NOR-sertifisering økte med 26 prosent fra 2019. Når vi vokser, så viser det at etterspørselen etter kunnskap og verktøy for å bygge bærekraftig fortsatt øker. Det er både gledelig og nødvendig. Bygg-, eiendoms- og anleggssektoren har en tøff tid, men holder fortsatt kursen mot en mer bærekraftig fremtid, sier daglig leder Katharina Th. Bramslev.

Økt etterspørsel etter miljøsertifisering av bygg

BREEAM-NOR er Norges mest utbredte verktøy for å miljøsertifisere nybygg og totalrehabiliterte bygg. Det kan også brukes ved mindre rehabiliteringsprosjekter, ved at Grønn Byggallianse tilpasser BREEAM-NOR til prosjektet (Bespoke).

– BREEAM-NOR-sertifisering fortsetter å vokse. I 2020 nådde vi et nytt toppnivå i antall bygg som ble registrert for sertifisering, med 82 nye bygg, opplyser Bramslev.

Hun legger til at pågangen fra markedet er stor, ikke minst i lys av EUs klassifiseringssystem for bærekraftig finans som rulles ut i løpet av 2021. Mange eiendomsaktører ser på BREEAM-NOR som et godt verktøy for å dokumentere at disse kravene er oppfylt.

Tre nye medarbeidere

For å møte pågangen, har Grønn Byggallianse fått Sigri Heen med på BREEAM-teamet. Hun har mastergrad i biologi fra NTNU og kommer fra Vedal Entreprenør der Heen blant annet har vært hms-ansvarlig, innkjøper, entrepriseansvarlig/produksjonsleder, miljørådgiver og BREEAM AP.

– Jeg ser frem til å bidra til å pushe bransjen mot målene om nullutslipp i 2050, ved å sikre en tydelig og relevant BREEAM-NOR-manual, formidle kunnskap på tvers av verdikjeden, og sikre at mål og ambisjoner er praktisk gjennomførbare, sier Heen.

Til høsten kommer neste versjon av BREEAM-NOR, og Grønn Byggallianse jobber nå bredt med markedet om å oppdatere systemet.

Grønn Byggallianse styrker teamet. Fra venstre: Camilla S. Gulbrandsen, Håvard Sveahaugen og Sigri Heen. Fotomontasje: Grønn Byggallianse

Flere vil ta vare på eksisterende bygg

Grønn Byggallianse merker også en økende etterspørsel etter BREEAM In-Use, som er et verktøy for å sertifisere bygg i drift.

– Vi styrker derfor arbeidet med drift av bygg. Blant annet jobber vi for å overta et større ansvar for forvaltningen av BREEAM In-Use i Norge fra BRE, som er den britiske eieren av systemet, sier Bramslev.

Håvard Sveahaugen er ansatt som rådgiver for bygg i drift og skal koordinere arbeidet med BREEAM In-Use. Sveahaugen er sivilingeniør innen energi og miljø i bygg, og har tidligere jobbet med energieffektivisering innen entreprenør-bransjen.

I tillegg har Grønn Byggallianse engasjert Camilla Gulbrandsen fra Evotek til å hjelpe dem. Hun har master i energi og miljø fra NTNU og hennes spesialfelt er BREEAM In-Use, energiledelse og optimalisering av energibruk i bygg.

Kilde: Grønn Byggallianse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.343