23948sdkhjf

Agder fengsel: Ble 900 millioner kroner billigere

Bruk av standardiserte byggeløsninger bidro til at nye Agder fengsel kostet 900 millioner kroner mindre enn kostnadsrammen på ca. to milliarder kroner.

– Det er flere grunner til innsparingene, men standardiseringen av fengsel har vært et viktig bidrag som vi bør lære av og ta med oss inn i andre typer byggeprosjekter, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Fra ti til fire år

Då Statsbygg overtok ansvaret for norske fengselseiendommer i 2009, satte de seg ned med Kriminalomsorgen for å finne ut hvorledes man kunne bygge raskere og rimeligere, men med like god kvalitet.

– Tidligere kunne det ta opp mot ti år å utvikle og bygge et nytt fengsel. I Agder tok det rundt fire år fra regjeringen vedtok å bygge til de innsatte flyttet inn, sier Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Deler av suksessoppskriften for prosjektet er en funksjons- og arealrettleder for fengselsbygg som Statsbygg og Kriminalomsorgen har utarbeidet i fellesskap.

Standardiserte krav til areal og funksjoner

Med standardiserte krav til areal og funksjoner beskriver den hvordan alt fra celler til uteareal, petimetersikring, vaktrom, fellesområde, kjøkken og andre rom kan bygges med ulike valalternativ. Det gjør det lettere å gjenbruke gode løsninger, noe som igjen sparer tid og penger, opplyser Statsbygg.

– Erfaringene viser at rettlederen kan tilpasses. Løsningen kan brukes på alt fra store, nye fengsel til mindre ombygginger og utvidelser av gamle fengsler. Det gir oss raskere planlegging, enklere brukerprosesser, flere parallelle prosesser og forkortet byggetid. Vi sparer så mye tid og penger med denne metoden at hvert femte fengsel nå i praksis er gratis sammenlignet med tidligere, sier Nikolaisen.

Kilde: Statsbygg

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11