23948sdkhjf

Første med toppnivå i BREEAM-NOR på Vestlandet

Finansparken i Stavanger er miljøsertifisert på det høyeste nivået i BREEAM-NOR.

Bare fire andre prosjekter i Norge er så langt ferdigsertifisert på dette nivået: Fornebu senter, Nye Horten videregående skole, Powerhouse Brattørkaia og Powerhouse Kjørbo. Finansparken – SpareBank 1 SR-Banks nye hovedkontor i Bjergsted i Stavanger er altså første bygg ut på Vestlandet med Outstanding-sertifikat, opplyser Grønn Byggallianse.

– Vi er veldig stolte over å ha oppnådd Outstanding for Finansparken i Bjergsted og håper samtidig at flest mulig vil søke å oppnå samme nivå for deres nybygg, sier prosjektansvarlig Else Marie Jonsson.

– Vi gratulerer SpareBank 1 SR-Bank med å brøyte vei. Finansparken er nå del av toppsjiktet av banebrytende prosjekter, som oppfyller de høyeste krav, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse. Foto: Inge Trondsen/Studio

Energieffektivt trebygg

Noen av de viktigste bærekraftsvalgene i kontorbygget er:

  • valg av tre i bærende konstruksjoner og synlige «pustende» flater som gir en hydroskopisk dimensjon til ventilasjonen
  • valg av kuldemedie i kombinasjon med energibrønner og bruk av overskuddsvarme fra datahallen
  • hybrid ventilasjonsløsning med by-pass av varmeveksler om sommeren som drar avtrekket ut over atriumstaket og senker kjølebehovet

Finansparken i Stavanger er nå del av toppsjiktet av banebrytende prosjekter. Her fra syvende etasje i kontorbygget til SpareBank 1 SR-Bank. Foto: Jan Inge Haga

Hevet ambisjonene underveis

Jonsson forteller at de først litt ut i byggeprosjektet bestemte seg for å gå for Outstanding, etter først å ha prosjektert for Excellent.

– Det kom som et resultat av økt fokus på bærekraft og at vi så viktigheten av at SpareBank 1 SR-Bank gikk foran med gode fremtidsrettede valg også når det gjelder eget hovedkontor. Vi satte derfor av ressurser for å se på muligheten til å heve ambisjonene, sier hun.

Med de valgene som allerede var tatt om teknisk anlegg og energiforbruk, så de at det var fullt ut oppnåelig å heve ambisjonen.

Jonsson roser entreprenør og rådgiver for innsatsen.

– For å nå et slikt mål trenger vi både miljøbevisste entreprenører og dyktige rådgivere i tillegg til en byggherre og oppdragsgiver med klare mål om å bygge bærekraftig for fremtiden.

Kilde: Grønn Byggallianse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109