23948sdkhjf

NBBL: Boligbyggingen i Oslo må økes – det er også et politisk ansvar

På landsbasis bygges det boliger i et tempo som er brukbart tilpasset befolkningsveksten, men i Oslo og andre pressområder må boligbyggingen økes for å stagge prisveksten. – Skal utviklingen snus må det være flere byggeklare tomter. Det er et politisk ansvar. De som står uten bolig, for eksempel unge voksne og skilte familier, betaler regningen, sier adm. direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.

Etter finanskrisen var det i mange år en ubalanse mellom boligbyggingen og befolkningsveksten på landsbasis. Det bidro til ekstra press på boligprisene i mange byer.

– De siste fem-seks årene har heldigvis boligbyggingen økt betydelig på landsbasis samtidig har befolkningsveksten avtatt, sier Fredriksen.

Ferske tall fra SSB viser at det ble ferdigstilt 29.164 boliger på landsbasis i 2020. Det er en liten nedgang i boligbyggingen fra i fjor.

Fundamental ubalanse i Oslo

Selv om boligbyggingen nå er stabil på landsbasis, sier Fredriksen at situasjonen i Oslo er dramatisk.

– I hovedstaden ble det kun ferdigstilt 2.965 boliger i 2020. Tilbudet av boliger er for lite i forhold til antall kjøpere. Derfor skyter boligprisene rett opp. Boligbyggingen i Oslo må økes kraftig i årene fremover om prisveksten skal stagges, sier NBBL-direktøren.

Kilde: NBBL

Artikkelen er en del av vårt tema om Debatt og innlegg.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078