23948sdkhjf

Miljø: Gamle drivhus ble til energibesparende isolasjon

I forbindelse med byggingen av ny E6 mellom Kvithammar og Åsen måtte drivhusene på Kvithammar rives. Glasset ble videreforedlet ved Glava i Stjørdal og brukes nå som energibesparende isolasjon i bygg.

Det var over 15 tonn glass i de store drivhusene på forskningsgården på Kvithammar i Stjørdal.

­ – Vi har stort fokus på å finne miljøvennlige løsninger i veiprosjektene våre, sier Lars Erik Moe, konstituert prosjektsjef i Nye Veier.

– Dette er en smart måte å gjenvinne glass på, glass som ellers ville blitt sendt til avfallsmottak. Det er svært gledelig når en finner løsninger som er bærekraftige og gode for miljøet, som i dette tilfellet.

- Der drivhusene sto, skal det settes opp brakkerigger med innkvartering, kantine og prosjektkontor for Nye Veier og entreprenørene som skal bygge ny E6, sier Moe.

Å minimere belastningen på det ytre miljøet og redusere klimagassutslipp er sentrale prosjektmål for Nye Veier. Det føres et eget klimaregnskap for prosjektet, og det er etablert en egen bonusordning som entreprenørene og underleverandørene får glede av hvis de når de målene som er satt for klima- og miljøtiltakene.

Entreprenør Hernes AS, som fikk oppdraget med å rive drivhusene på Kvithammar, tok kontakt med Glava Isolasjon. Var det mulig å levere glassene fra disse husene rett til fabrikken i stedet for via et avfallsmottak? Glava Isolasjon er glade for at de fikk det spørsmålet. Direkte levering fra rivning til fabrikk er ikke rutine, men en god løsning i spesielle tilfeller med større mengder rent glass.

­– Altfor mye glass går i dag til deponi i stedet for til gjenvinning, sier produksjonssjef Oddvar Aftret ved Glava-fabrikken i Stjørdal.

– Dette glasset vil bli brukt til å holde flere hus varme. Det havner kanskje til og med i et hus her i Stjørdal, avslutter Aftret.

 Produksjon av glassull-isolasjon

Glava isolasjon produseres med inntil 80 prosent returglass.

Slik produseres isolasjonen ved fabrikken i Stjørdal:

  • Glasset knuses til rett partikkelstørrelse på 2-5 mm.
  • Urenheter og for store glasspartikler renskes ut.
  • Det veies inn rett mengde returglass til glassresepten for Glava Isolasjon, nøye sammensatt i henhold til gjeldende EU-direktiv.
  • Glassresepten blandes og smeltes i ovn.
  • Glasset spinnes til tråder (glassull) som formes til en matte med ønsket tykkelse før det ferdig herdede produktet blir kappet, komprimert og pakket på pall.

Kilde: Nye Veier

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094