23948sdkhjf

Politianmeldt etter konkurs med 42 ansatte: «Måtte betale dem svart»

Da kundene ikke gjorde opp for seg endte bedriftslederen med å betale de ansatte svart fra egen konto. Nå er selskapet konkurs og politianmeldt både av skatteetaten og konkursboet.

Det er Drammens Tidende som melder dette. Den 41 år gamle eieren av Ziva Byggservice i Mjøndalen, som hadde egen avdeling med navn Drammen Bygg og Renovering, har drevet innen byggebransjen i ti år. Firmaet er en norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF) med eierselskap registrert i England, og hadde på det meste 42 ansatte. Ved konkursåpning i november var det fortsatt 20 ansatte.

I 2019 begynte det å gå dårlig for firmaet. Ifølge eieren skyldtes det at kundene ikke gjorde opp for seg.

– Jeg kunne sende ut en faktura på for eksempel én million kroner, men kunden klaget og presset meg, og ville kun betale for eksempel 800.000 kroner. Det ble flere og flere slike saker der kundene i ettertid klaget på avtalt pris, eller rett og slett ikke betalte, sier 41-åringen til Drammens Tidende.

Store beløp inn på privat konto

Fra et lite overskudd i 2018 gikk bedriften med millionunderskudd i 2019. Samtidig iverksatte Skatteetaten bokettersyn for merverdiavgift for 2018 og første halvår i 2019.

En rapport fra 15. juni i fjor viste betalte fakturaer fra kunder til daglig leders private konto på mer enn 3,4 millioner, dessuten 254.000 kroner på konas private konto samt kontante betalinger uten faktura på 430.000 kroner.

Dette endte med et stort krav på 2,2 millioner kroner for skyldig merverdiavgift, skatt og andre avgifter fra Skatteetaten, og 21. november ble det åpnet konkurs i selskapet, rapporterer Drammens Tidende

– Jeg forsøkte lenge å unngå konkurs. Men fordi jeg skyldte merverdiavgift var det tatt arrest i firmaets kontoer, derfor tok jeg pengene på min private konto for å kunne betale de ansatte lønn. Jeg visste det ikke var riktig, men skulle i etterkant føre pengene tilbake til selskapet, sier 41-åringen til avisen.

«Måtte sikre de ansatte»

For å sikre de ansatte penger valgte han også å betale dem lønn svart, det vil si uten å trekke skatt. Derfor inngikk han også avtaler med kunder om svart betaling for jobber, det vil si at de betalte et lavere beløp enn avtalt, men uten faktura.

Nettopp disse lønnsforholdene er nå gjenstand for nok et bokettersyn fra Skatteetaten.

– Jeg måtte sikre de ansatte og betalte dem derfor svart. Pengene er ikke gått til meg selv, jeg har ikke tjent på dette, har ikke beriket meg selv, sier den daglige lederen, til Drammens Tidende.

Flere millioner kroner

21. desember forelå en foreløpig innberetning etter konkursen i Ziva Byggservice/Drammen Bygg og Renovering. Her viser bostyreren, advokat Stephen G. Fulford, hvor omfattende betalinger som har gått til eiers private konto fremfor til bedriften. Bostyrer har summert omfanget av fakturaer utstedt fra eiers private konto til over 5,3 millioner kroner.

18 ansatte har fremmet krav om dekning av lønn og feriepenger fra Nav Lønnsgaranti. I tillegg til lista over 42 ansatte skal det være ytterligere 12 ansatte som kan ha krav. Noen ansatte skal ha fått verktøy som betaling i stedet for lønn, skriver avisen.

– Jeg vet det ikke var riktig å betale de ansatte svart, sier 41-åringen.

En rekke straffbare forhold

Det er mistanke om en rekke straffbare forhold i forbindelse med konkursen. Bostyrer påpeker brudd på straffeloven, bokføringsloven, regnskapsloven, merverdiavgiftsloven, skatteforvaltningsloven, A-opplysningsloven, aksjeloven og skattebetalingsloven. Derfor oversendes innberetningen til Sørøst politidistrikt. Det er det sammen som en anmeldelse.

– Skatteetaten hadde allerede politianmeldt selskapet før konkursåpning, sier Fulford til Drammens Tidende.

41-åringen sier han er villig til å forklare seg til politiet, men understreker at han ikke har tjent personlig på dette.

Kilde: Drammens Tidende

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094