23948sdkhjf

Arkitekturpris til bibliotekbro i Førde

Statsbyggs studentpris for arkitektur 2020 går til Claudiu Tamas ved Bergen arkitekthøgskole. Med en trafikkring utenfor byen og en overbygget bro med bibliotek vil han skape et mer fotgjengervennlig Førde.

– Dette er et meget godt utført prosjekt, som viser hvordan byplan og det konkrete byggverket henger sammen. Prosjektet viser samfunnsengasjement, og det er svært aktuelt da mange byer og tettsteder har lignende utfordringer som Førde, sier juryleder Else Bingen Sande i Statsbygg.

Denne uken delte hun ut Statsbyggs studentpris for arkitektur, som siden 2008 er tildelt eksperimentelle og nyskapende studentprosjekter på masternivå. Årets pris går til Claudiu Tamas ved Bergen arkitekthøgskole for oppgaven «Upstream/Motstrøm». Her foreslår han arkitektoniske og byplanmessige grep for å gjøre Førde til et bedre sted for fotgjengere.

Overbygget bro med bibliotek

Forslagene er basert på grundige analyser. Oppgavens overordnede grep er å redusere bilismen ved å flytte biltrafikken ut av byen til en trafikkring. Det arkitektoniske grepet er en overbygget bro med et bibliotek.

– Broen åpner for gangtrafikk og skaper samtidig et nytt møtested, som blir en fin attraksjon i bylandskapet. Broen forbinder bydelene på hver side av elven og styrker på den måten sentrum, sier Sande.

Prisvinner Claudiu Tamas er naturligvis svært glad for tildelingen.

– Jeg ønsket å lage et modig, men realistisk prosjekt med en visjon som ingen har sett før. Prisen bekrefter at refleksjonene og tankene jeg har hatt rundt prosjektet har vært gode, sier han.

Prisen består av 20.000 kroner og et diplom.

Kilde: Statsbygg

Artikkelen er en del av vårt tema om Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093