23948sdkhjf

Vil bruke 40 prosent mindre energi

Bærekraft har høy prioritet når HENT rehabiliterer et gammelt industribygg til et lavutslipp og miljøvennlig kontorbygg i Trondheim.

Bygget i Tempeveien 15 får energimerke A og vil bruke 40 prosent mindre energi enn tilsvarende referansebygg på nybygg.

Prosjektet viser miljøgevinsten og klimapotensialet som ligger i rehabilitering. – Byggfornyelse er bærekraft i praksis og en effektiv måte å begrense og effektivisere ressursbruken i byggenæringen. Dette er helt nødvendig for at vi som samfunn skal nå det grønne skiftet, forteller leder for byggfornyelse i HENT, Eirik Mæhre.

Tidlig og godt samarbeid med en miljøbevisst byggherre har bidratt til gode og bærekraftige valg for det nye kontorbygget. HENT har siden konseptfasen jobbet tett og godt med byggherre. Mange av tiltakene er også et direkte resultat av HENT sin egen sertifiseringsordning for rehabiliteringsprosjekt, HENT Future Forny. Tempeveien 15 er et av de første prosjektene som sertifiseres etter denne ordningen.

Stor miljøgevinst

Valget om at bygget skulle rehabiliteres, og ikke rives for å bygge nytt, har kanskje vært det viktigste bærekraftige valget. – Rehabiliteringen gir en klimagassreduksjon på rundt 70 prosent, sammenlignet med et tilsvarende nybygg, forteller miljørådgiver og BREEAM AP, Ina Thue Ormel.

Ressursutnyttelse ved riving, ombruk av bygningselementer i opprinnelig og ny form, minimering av avfall fra byggeplass og utnyttelse av endringsdyktigheten til bygget har stått sentralt i rehabiliteringen. – Det at vi har fått inn mer bruksareal i bygningsmassen ved å bygge inn to etasjer der det tidligere var en høy etasje, er et godt eksempel på arealutvikling som også kommer miljøet til gode, utdyper Ina.

Kilde: HENT

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078