23948sdkhjf

Trøndere satser tungt på solenergi

Trønder-selskapene FosenKraft Energi og Fjeldseth har gått sammen om å investere i solenergiselskapet Getek og eier nå tilsammen 80 prosent av Getek. – Vi ønsker nå å satse sammen på fornybar energi, sier konsernsjef i FosenKraft, Arnt Solem.

Kraftselskapet FosenKraft Energi AS på Ørlandet og elektroentreprenøren Fjeldseth AS i Trondheim har tilsammen 200 år med erfaring bak seg, og nå satser de slagkraftig fremover på solcelleenergi i samarbeid med Getek AS i Malvik som har over 30 års erfaring fra solcellebransjen. Selskapet har også utviklet hybride, autonome og mobile energiforsyningsløsninger som har gjort selskapet til en ledende leverandør av strømforsyningsanlegg til aktører som NVE, Norsk Polarinstitutt, Avinor, forsvaret, FN og politiet.

Satser på bærekraftig energi

I en pressemelding viser FosenKraft Energi og Fjeldseth til at investeringene i Getek innebærer en konsolidering av unik kompetanse på tvers av fagområdene kraftproduksjon, installasjonsvirksomhet og fornybare energikilder

– FosenKraft Energi har lenge ønsket å satse enda mer på bærekraftige produkter og tjenester, sier konsernsjef Arnt Solem.

Han viser til at næringslivet og det offentlige roper etter grønne løsninger, og da er satsing på solcelleenergi et helt naturlig valg for dem.

– Vi ønsker å øke vår kompetanse på løsninger både med solceller og frittstående hybride energiforsyninger til det raskt voksende markedet, blant annet innen blå sektor. Det er derfor naturlig for oss å investere i Getek, et selskap med svært solid erfaring på disse områdene, sier Solem, som har stor tro på Getek og den spisskompetansen som ansatte i selskapet besitter.

Oseana kunst og kultursenter i Os er et av landets flotteste solcellebygg. Solcelleanlegget er integrert i fasade og tak og ble levert av Getek i 2011, samme år som bygget fikk Zero-prisen «Årets lokale klimatiltak». Foto: Getek

Heltrøndersk samarbeid

Markedet til Getek er alt fra nybygg til oppgradering av eldre bygg.

– Getek skal fortsatt satse både lokalt og nasjonalt, men vi håper selvsagt også på at vi nå får ekstra stor fart på solcelle-utbyggingen også her i Trøndelag, påpeker Solem.

FosenKraft samarbeider med Trondheims eldste installasjonsvirksomhet – Fjeldseth AS – om gjennomføringen av emisjonen som gir de nye eierne 40 prosent eierandel hver i selskapet, mens dagens eiere beholder 20 prosent eierskap.

– Vi har samarbeidet med Fjeldseth på flere områder tidligere, og vi var ikke i tvil om at de vil være en perfekt fremtidig partner i vår videre miljøsatsing, påpeker konsernsjefen.

John Waatsveen, adm. direktør i Fjeldseth AS, ser på det nye trønderske samarbeidet som et skikkelig kvantesprang innen det grønne skiftet.

– Dette er også noe som stemmer godt med våre strategiske planer. Vi har lenge ønsket å være med på utviklingen innen solcelleenergi, og gjennom Getek og deres kompetanse får vi nå en skikkelig kickstart. I tillegg gjør samarbeidet med FosenKraft Energi og deres grønne profil at vi sammen blir en komplett leverandør innen solcelleenergi. I fellesskap kan vi levere både på pris, kompetanse, effektivitet og kvalitet, i tillegg til at vi kan skreddersy løsninger for kunder i svært ulike bransjer og under svært krevende forhold, sier Waatsveen.

Rigget for vekst

– Gjennom den nye sammenslutningen får vi med oss to solide selskap som vil øke tilgangen på både ressurser og nye prosjekter. Dette vil gjøre oss mye mer slagkraftige og konkurransedyktige, samt styrke oss i betraktelig i forhold til å utvikle nye produkter og løsninger, konkluderer daglig leder i Getek, Morten Gaustad.

– Vi er rett og slett rigget for økt vekst i solcelle-markedet, sier sjefen for Getek, som i disse dager gjennomfører et unikt pilotprosjekt for Den Norske Turistforening (DNT) langt inne på Hardangervidda. DNTs flaggskip, Rauhelleren, skal nemlig bli verdens mest miljøvennlige turisthytte. Hytta skal gå fra diesel-fyring til ren solenergi, og Getek står for leveranse av hele den tekniske løsningen.

DNT-hytta Rauhelleren blir nå verdens mest miljøvennlige turisthytte takket være solcelleanlegget fra Getek, et såkalt «Off-grid»-anlegg som selskapet her er i ferd med å montere langt inne på Hardangervidda. Foto: Johan Fegri/DNT

Trøndersk trio

FosenKraft Energi AS er en del av konsernet FosenKraft AS og har historie tilbake til 1939. Selskapets kjernevirksomhet er innen vannkraft, fjernvarmeproduksjon og strømsalg. Konsernet er eid av kommunene Ørland og Indre Fosen.

Fjeldseth AS er et familieeid selskap etablert i 1900, og har solid kompetanse som entreprenør og rådgiver innen elektro, EKOM/IKT, automasjon. Det strategiske fokusområdet er digitalisering, IoT og det grønne skiftet.

Getek AS er spesialist innen solceller, og har levert hytte- og nett-tilknyttede anlegg i Norge siden 1980-tallet. Selskapet har levert stabile strømforsyningsanlegg på de mest krevende steder over hele verden.

Kilde: FosenKraft Energi

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.14