23948sdkhjf

Skanska lanserer klimanøytral asfalt

Etter flere års forskning og utvikling har Skanska klart å utvikle en klimanøytral asfalt for det kommersielle markedet.

– Dette er et gjennombrudd innen asfaltforskningen og vi gleder oss til å ta dette unike asfaltproduktet ut i markedet, forteller Håkon Tufte-Lyngdal, adm. direktør i Skanska Industrial Solutions Norge.

Skanska har allerede levert et fullskalaprosjekt med 18.000 tonn klimanøytral asfalt på en vei i Dalarna i Sverige. Dette prosjektet gikk ifølge selskapet helt etter planen, og nå ruller Skanska klimanøytral asfalt ut i hele Norden.

– Vi er trolig den første entreprenøren i verden som kan levere klimanøytral asfalt. Det er vi selvsagt stolt av, forteller Håkon Tufte-Lyngdal, som har stor tror på at kundene i Norge vil bestille den nye klimanøytrale asfalten.

Forventer god etterspørsel

Det norske markedet ligger nemlig langt fremme når det kommer til å etterspørre klimanøytrale løsninger:

– Vi har en rekke store kunder, som for eksempel Oslo kommune og Statens Vegvesen, som har svært ambisiøse mål for klimareduksjoner i sine prosjekter, og som nok vil finne dette produktet interessant. Vi starter med å tilby klimanøytralitet på noen av asfaltproduktene våre, for så å skalere opp fremover. Vår ambisjon er å gjøre hele vår virksomhet klimanøytral og da er dette et stort steg på veien, opplyser Tufte-Lyngdal.

– Vi er allerede godt i gang med å gjøre mindre justeringer av våre produksjonslinjer slik at vi kan levere klimanøytral asfalt til alle som ønsker det neste asfaltsesong, forteller Håkon Tufte-Lyngdal. Foto: Skanska

Biobindemiddel erstatter Bitumen

Det som gjør asfalten unik er bruken av et helt nytt bindemiddel. I den klimanøytrale asfalten erstattes nemlig bitumen, som utvinnes av fossil råolje, delvis med et biobindemiddel. Fordi asfalt er 100 prosent resirkulerbart, vil karbondioksidet som tas opp og bindes i biobindemiddelet lagres i lang tid i stedet for å slippes ut i atmosfæren. På den måten kan den mindre mengden karbondioksidutslipp som blir igjen fra produksjonsfasen balanseres slik at vi oppnår klimanøytralitet, opplyser Skanska i en pressemelding.

Samme kvalitet som vanlig asfalt

Den klimanøytrale asfalten har selvsagt blitt grundig testet før den nå tilbys markedet.

– Alle våre laboratorietester viser at biomiddelet vi bruker i asfalten holder kvaliteten vi håpet på. Samtidig har også asfalten nøyaktig de samme egenskapene som tradisjonelt produsert asfalt, avslutter Håkon Tufte-Lyngdal i Skanska Industrial Solutions.

Kilde: Skanska

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078