23948sdkhjf

Krever uavhengig gransking om vindkraftverk

- Vi krever en uavhengig gjennomgang, og stans i alle utbygginger inntil gjennomgangen er utført, sier Eivind Salen, leder i Motvind Norge.

- Det kan ikke gå godt når den som har gjort vedtak eller utarbeidet beslutningsgrunnlaget det klages på, skal granske seg selv. Det må en uavhengig gransking til, sier Eivind Salen.

Organisasjonen Motvind forventer nå at arbeidene på Haramsøya, Stadlandet, Songkjølen og Engerfjellet, Buheii, Tysvær, Øyfjellet, Sørmarkfjellet, Stokkfjellet, Kjølberget og Frøya og alle andre vindkraftverk satt i drift etter 24. mai 2019, stanses inntil sakene er gjennomgått eller endelig dom er avsagt. Motvind Norge arbeider for en bærekraftig energipolitikk og mot vindkraft.

Les også: Medvind for Rambølls vindkraftsatsing

- Det må også fattes vedtak om oppsettende virkning etter forvaltningslovens §42, sier Eivind Salen, som nå har sendt brev til Stortingets Energi- og Miljøkomite, Olje- og energidepartementet (OED) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å purre på regjeringen.

Stortinget vedtok enstemmig 19. juni 2020 en henstilling til regjeringen om å «vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energilovgivningen og forvaltningslovens krav. Dersom det skulle foreligge feil eller mangler i konsesjonen som er i strid med lovgivingens krav, skal forvaltningen stanse vedtaket.»

- Det har gått tre måneder siden stortingets vedtak, og regjeringen fikk marsjordre. De skal stanse konsesjoner gitt på feil grunnlag, men så langt har lite og ingenting skjedd. I mellomtiden har maskinentreprenørene fått fortsette, og mye sårbar og uerstattelig natur er ødelagt. Folket mister tillit til rettsstaten, fortsetter Salen.

Den 3. september fikk Stortingets visepresident Morten Wold overrakt et opprop av Siri Fjeseth, der nær 10000 krever at gjennomgangen må skje av uavhengig tredjepart.

- Det sier seg selv at OED ikke kan vurdere egen praksis og lovforståelse. Det er i strid med alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper å sjekke seg selv, sier Salen.

Kilde: Motvind Norge

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093