23948sdkhjf

6 av 10 frykter brann – likevel øver nesten ingen

Skadedyr, sopp, lekkasjer, innbrudd, elektrisk feil og lynnedslag; av hendelser som rammer hjemmet, er nordmenn aller mest bekymret for brann.

I en fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar, på vegne av Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er det brann som topper listen over ulykker vi er redd for at skal ramme boligene våre.

I undesøkelsen oppga 61 prosent at de er bekymret for en brann i boligen, langt foran frykten for vann- eller kloakklekkasje (22 prosent), innbrudd (20 prosent), skadedyr eller sopp (16 prosen) og andre hendelser.

– En brann kan være dødelig, svært ødeleggende og traumatiserende, det er ikke rart vi er redd for det. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å være best mulig forberedt. Sjekk at røykvarslerne og slokkeutstyret fungerer, test rømningsveier, avtal et møtested ute og snakk sammen om hva dere gjør om alarmen går, sier Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Nesten ingen øver

Selv om brann er blant våre største bekymringer for boligen, er det kun én av ti som har gjennomført en brannøvelse hjemme siste år.

– Som voksen tenker man kanskje at man vil handle rasjonelt når brannalarmen uler. Det er imidlertid ikke like lett å holde hodet kaldt når huset fylles med røyk og kroppen fylles med adrenalin. Man har kanskje bare minutter på å få hele familien i sikkerhet. Øv på evakuering hjemme, det skaper trygghet for barn og voksne, sier Rolf Søtorp, adm. direktør i Norsk brannvernforening.

Kilde: Brannvernforeningen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078