23948sdkhjf

Mesta pusset opp gamle Strynefjellsvegen

120-åringen svinger seg nå elegant over fjellet med nypussede fjær og steiner.

Den håndbygde grusvegen fra Grotli i Skjåk til Videseter i Stryn er en opplevelse å kjøre. Dette er Norgesreklame på sitt beste der en kjører mellom stabbesteiner og over steinhvelvsbruer: Rundt hver sving åpner det seg et nytt panorama med fjell og fossende elver. Det er ikke uten grunn at denne vegen, som er en av landets første Nasjonale turistveger, er fredet.

Etter vel 120 års bruk hadde vegen forfalt og var nedslitt av tunge og brede kjøretøy. Over tid hadde også murer, grøfter og stikkrenner blitt dekket av grus og vegetasjon.

Måtte utbedres
Vegen inngår i Statens vegvesens verneplan. For å kunne bevare de veghistoriske kvalitetene måtte den utbedres. Det er viktig å ta vare på kulturarven og bidra til FNs bærekraftmål som Statens vegvesen skal bidra til.

Vegvesenets Ann Kristin Engh, som jobber med Vegvesenets verneplan, har vært primus motor for arbeidet - som er et samarbeid med Innlandet fylkeskommune.

- Grus og vegetasjon er fjernet. Vi har satt opp igjen stabbesteiner som er funnet utenfor vegbana og satt de opp der de manglet. Mesta har gjort en flott jobb med dette, sier Engh.

Siden vegen er fredet, var det føringer for hvordan arbeidet kunne gjøres så en ikke skadet vegmurer eller særpreg.  

- Mye av arbeidet ble derfor gjort uten maskiner. Og det var faktisk ingen murer som måtte tas ned og bygges på nytt. Det sier mye om hvor solid og imponerende veg de bygde med håndmakt for 120 år siden, understreker Engh.

Kilde: Statens Vegvesen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11