23948sdkhjf

580 nye isolerglass til arkitektonisk mesterverk

I 2021 gjenåpner den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo. I den forbindelse skal danske Glaseksperten gjenskape de opprinnelige vinduene til den store bygningen som den anerkjente arkitekten Eero Saarinen tegnet i 1951.

Mange i Oslo gleder seg over renoveringen og gjenåpningen av den tidligere amerikanske ambassaden som betraktes som et av de største arkitektoniske mesterverkene her i landet. Den ligger med hovedfasaden mot Henrik Ibsens gate (tidligere Drammensveien) og med sitt trekantformede grunnplan fyller den hele kvartalet mellom Henrik Ibsens gate, Hansteens gate og Løkkeveien.

Den 6.000 kvadratmeter store bygningen er fire etasjer høy og har en helt unik glass- og vinduskonstruksjon, som den danske produsenten Glaseksperten nå skal fremstille 580 isolerglass til, med en størrelse på 655 x 2105 mm.

Skaara Spesialvinduer står for prosjektet

Det er den norske vindusprodusenten Skaara Spesialvinduer som står for det gjennomgripende renoveringsprosjektet av de enorme glasspartiene og som har spurt Glaseksperten om hjelp til produksjonen av de mange og nøye utvalgte isolerglassene.

– Skaara Spesialvinduer valgte Glaseksperten i konkurranse med andre aktører, men et godt renommé, konkurransekraftig pris og leveringstid, i tillegg til en god dialog under hele prosessen ble til slutt avgjørende for at det var Glaseksperten som fikk æren av å produsere til prosjektet, sier Kent R. Beresford, som er Glasekspertens salgssjef i Norge.

Den tidligere ambassadebygningen ble tatt i bruk i 1959 og ble fredet av Riksantikvaren i 2018. Fredningen omfatter bygningens eksteriør og interiør med hovedelementer som konstruksjon, fasade, fasadekomposisjon, planløsning og rominndeling, materialbruk, overflater, overflatebehandling og bygningsdeler som vinduer, dører, radiatorkasser, gerikter og listverk. Dessuten detaljer som dørskilt og fast inventar. Illustrasjon: Glaseksperten

Et hus i «kjole og hvitt»

«Den amerikanske ambassades bygning skal være et hus i «kjole og hvitt», den skal være kledd slik man vil opptre om man skal representere sitt land korrekt», skrev bygningens arkitekt Eero Saarinen i 1959.

– Renoveringen av den tidligere amerikanske ambassaden er et ekstremt spennende prosjekt. Bygningen har en helt spesiell historie som skal bevares og krever derfor en detaljgrad utenom det vanlige. Av den grunn har det også vært helt spesielle krav til oppbygging og utseende av rutene, sier Beresford.

Tre lag herdet glass

Fokuset i renoveringen er å ta utgangspunkt i bygningens kvaliteter og behov og samtidig ta hensyn til moderne krav om lydreduksjon og varmetap. For å oppnå den helt riktige styrken til den storslåtte ambassadebygningens ruter, skal de bygges opp med tre lag herdet glass, i jernfattig utførelse med lav energibelegning. Hvert glass leveres med integrerte og spesialdesignede persienner fra Orshade og samlet skal konstruksjonen gi en god varme- og lydisolering slik at de kulturelle arrangementene ikke forstyrres av lyd utenfra eller avviker fra moderne byggestandarder.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094