23948sdkhjf

Nordmenn tror boligprisene vil øke

NBBLs boligmarkedsbarometer stiger fra 20,4 i juni til 22,1 i august. – Barometeret bekrefter inntrykket av høy temperatur i markedet. Stadig flere tror på stigende boligpriser, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Oppgangen modereres imidlertid noe av at folket ikke lenger er fullt like sikre på at renten forblir null for «alltid».

Koronakrisen i boligmarkedet så ut til å være et tilbakelagt kapittel allerede på forsommeren. Utviklingen fra juni forsterker det inntrykket. Andelen som tror på boligprisoppgang har steget fra 42 til 49 prosent (gjennomsnittet siden oppstart i 2018 ligger til sammenligning på 48 prosent). Samtidig har andelen som forventer lavere boligpriser falt fra 13 til åtte prosent. Detaljene i undersøkelsen viser fortsatt at troen på boligprisoppgang er sterkest på Østlandet.

Liten frykt å spore i arbeidsmarkedet

På verste var det 300.000 (10,6%) arbeidsledige i vår. Siden den gang har ledigheten falt til 140.000 (4,9%). Mange av de permitterte er tilbake i jobb, men langt i fra alle. Det er fortsatt om lag dobbelt så mange ledige som før koronakrisen.

– For boligmarkedets del så er det imidlertid vel så mye frykten for å miste jobben som påvirker. Og svarene i undersøkelsen tyder på at forventningene i arbeidsmarkedet er normalisert. Andelen som frykter for å miste jobben ligger stabilt på seks prosent, sier Frengstad Bjerknes.

Nullrentene var neppe evig

Undersøkelsen viser at fire av ti forventer økt rente det neste året. Det er litt flere enn på forsommeren.

– Utviklingen i norsk økonomi, og ikke minst boligmarkedet, har vært bedre enn mange fryktet. Covid-19 er naturligvis en stor usikkerhetsfaktor, men vi vurderer tilstanden i norsk økonomi dithen at renten sannsynligvis settes opp raskere enn det som indikeres av Norges Banks nåværende rentebane, sier Frengstad Bjerknes.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109