23948sdkhjf

Ragn-Sells sikrer anleggene mot brann

Lørdag 7. juli 2018 rett over klokken åtte om morgenen startet en storbrann i sorteringshallen til Ragn-Sells på Furnes utenfor Hamar. Nå er anlegget bygget opp igjen, med termiske kameraer og slukkeroboter som setter i gang slukking med en gang det registreres unormalt høy temperatur.

– Brannen i 2018 var svært kraftig, det var nær sagt umulig å redde den gamle sorteringshallen. Brannvesenet var på plass allerede etter 10 minutter, men det var allerede full overtenning. Heldigvis klarte de å hindre spredning til andre deler av eiendommen. Dersom vi hadde hatt dette nye anlegget i 2018 ville nok utfallet ha vært helt annerledes, man kan si at dette er en oppfinnelse som detekterer en brann før brannen har oppstått, konstaterer Frank Høghaugen, avdelingsleder hos Ragn-Sells.

 Frank Høghaugen opplevde storbrann på jobb for to år siden – det skal ikke skje igjen. Foto: Ragn-Sells

Automatiske slukkeroboter

Torsdag 20. august åpnet det nye og gjenoppbyggede anlegget på Furnes. I den splitter nye sorteringshallen finnes termiske kameraer som registrerer temperaturer som er høyere enn normalen, og setter i gang det automatiske slukningsanlegget selv om det ikke er utviklet flammer. De automatiske slukkerobotene sikter seg umiddelbart inn på området hvor varme er registrert, og pumper ut 3.000 liter vann i minuttet.

– Fra alarmen går kan det ta 10-12 minutter før brannvesenet er på plass her ved en brann. Med dette anlegget har da slukkingen allerede vært i gang i like lang tid, fortsetter Høghaugen.

Bygningen skal tåle en brann

Utover det topp moderne slukkeanlegget er selve bygningen bygget for å tåle en middels stor brann, under byggeprosessen har man forsøkt å gjøre bygget mest mulig motstandsdyktig mot en brann på alle måter. Bygget består blant annet av ikke brennbare materialer, med luftespalter under taket som skal slippe ut gasser og varme for å ivareta byggets bæreevne ved brann.

De termiske kameraene er plassert sammen med vannpumper flere steder i sorteringshallen, ved registrering av unormal varme pumpes vann mot området umiddelbart. Foto: Ragn-Sells

Vil komme på flere av Ragn-Sells sine avfallsanlegg

Det vil alltid være høy risiko for branner på avfallsanlegg, bransjen har de siste årene opplevd en økning i antall avfallsbranner. Storbrannen på Furnes for to år siden startet sannsynligvis på grunn av et feilsortert litiumbatteri, som hadde blitt kastet i blandet avfall hos en av kundene til Ragn-Sells i området. Det nye automatiske slukkeanlegget er kjærkommen teknologi.

–  Vi blir slått helt ut i forbindelse med slike branner, driften bli naturligvis hemmet på en uhensiktsmessig måte. Denne teknologien vil komme på alle de største Ragn-Sells anlegg i Norge i fremtiden, avslutter administrerende direktør i Ragn-Sells, Vidar Svenning Olsen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.595