23948sdkhjf

UiT har fått Nord-Norges største solcellepanel

Statsbygg har ferdigstilt nybygget for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. På taket finner man Nord-Norges største solcelleanlegg som sannsynligvis også er verdens største nord for polarsirkelen.

Nybygget gjør at lærer- og pedagogikkutdanningene samles i moderne undervisningslokaler og integreres med de andre delene av universitetet på campus i Tromsø. Nybygget skal huse ca. 1.900 hel- og deltidsstudenter innenfor barnehage- og grunnskolelærer, lektor- og pedagogikkutdanning, samt 176 ansatte. Totalt er nybygget på ca. 11.000 kvadratmeter brutto, og er gjennomført innenfor kostnadsrammen på 475 millioner kroner.

Bygget er gjennomført som en totalentreprise med løsningsforslag. Econor AS vant konkurransen og har gjennomført byggearbeidene i oppdrag for Statsbygg. Med seg hadde de arkitektfirmaet Filter arkitekter i Oslo.

Nord-Norges største solcellepanel

Prosjektet hadde som mål å redusere klimagassutslippene med 30 prosent sammenlignet med et referansebygg. Prosjektets energiambisjon tilsvarer passivhusnivå, og det skulle derfor vurderes alternativ og fornybar energiproduksjon (nesten nullenergi). Statsbygg trosset derfor mørketiden og la Nord-Norges største solcelleanlegg på taket til nybygget for Institutt for lærerutdanning og pedagogikk (ILP). Det er sannsynligvis blitt verdens største solcelleanlegg nord for polarsirkelen.

Dette er et klimatiltak, som vil gi Statsbygg mer kunnskap om hvilke muligheter det er for bruk av solceller i nord. Solcelleanlegget er beregnet til å gi en årlig energiinnsparing på 140.000 kWh, og erfaringene så langt er positive. Investeringskostnaden er på ca. 4,5 millioner kroner ekskl. mva.

Anlegget er langt på vei et testprosjekt både for UiT og Statsbygg. UiT har allerede i dag et mindre testanlegg for solceller i Tromsø, mens Statsbygg har solcelleanlegg på flere bygninger lenger sør i landet. Ved testanlegget til UiT er det blant annet dokumentert at lav temperatur øker effekten av hver enkelt solcelle. Samtidig spiller begrenset tilgang på lys deler av året negativt inn. På det nye anlegget skal solcellene ligge med lav vinkel for å fange lyset over størst mulig del av døgnet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093