23948sdkhjf

Målet er null avfall

På Landås i Asker har et pilotprosjekt-team som mål å skape Betonmasts første avfallsfrie byggeplass. Fra råstoff til nøkkelen i døra.

– Skal vi imøtekomme myndighetenes krav om avfallsfrie byggeplasser innen 2022 og øke vår konkurranseevne i markedet, er vi nødt til å tenke annerledes. Entreprenører som klarer å dokumentere systemer og rutiner som ivaretar dette vil belønnes med bonus, mens de som ikke klarer det får gebyrer, sier Torbjørn Boman i Betonmast Boligbygg.

Bevisste innkjøp, og god prosjektering

Bygge- og anleggsbransjen er en av verdens største forbrukere av naturressurser. Samtidig viser tall fra SSB at bransjen står for 25 prosent av alt avfall i Norge.

– Ressursene og tiden det tar å produsere, pakke, transportere og bære materiellet i bygget, for så å kappe og bære kilometervis med avfall ut igjen, er åpenbart en dårlig løsning både for lommeboken og miljøet. Da skjønner du raskt at intet kan stå uprøvd i kampen mot sløseriet, sier Boman.

Miljøsjef Siv Tallang-Vold gleder seg stort til å se resultatet av det hun og de andre i pilotprosjektet skal jobbe med fremover.

– Det mest miljøvennlige avfallet er det avfallet som ikke produseres. Gjennom bevisste innkjøp, og god prosjektering, er jeg sikker på at vi kan redusere ressursbruken betydelig. En avfallsfri tankegang, ikke bare på prosjektet, men også hos produsent, er en spennende og ny måte å tenke på. Dette går rett inn i en sirkulærøkonomisk tankegang, og er i tråd med et av våre viktige satsningsområder i miljøstrategien, sier hun.

Null avfall fra produsenten til byggeplassen

På Landås skal Betonmast Boligbygg bygge 187 leiligheter fordelt på 14 bygg. Kontraktsummen er på 630 millioner kroner. Avfallsfri byggeplass testes ut ved at to og to blokker bygges samtidig. Den ene på tradisjonell måte, den andre med null avfall.

– Det gir oss rom til å eksperimentere og sammenligne ny og gammel metode. Vi skal løse utfordringene element for element, og starter med stenderverket i ytterveggene for å se om vi klarer å montere dette mer effektivt og med null avfall, sier Boman.

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Det krever at vi har hele verdikjeden i bakhodet. Altså fra treet står i skogen til den lykkelige eieren vrir om nøkkelen i døra på sin nye bolig, sier han.

På befaring hos trelast-produsenten Bergene Holm fikk Boman se hvordan produksjonen foregikk.

– Om en normal tømmerstokk er fire meter lang, og våre stendere i snitt er 2,6 meter – så sitter vi igjen med mye avkapp på 1,4 meter. Et svinn så stort at det gjenspeiler seg på regningen. Heldigvis trenger vi også alle de stolpene som står over og under vinduene, og over dørene. Derfra var det bare å finne en formel, gange opp og sende ei nøyaktig bestilling for hele bygget, forklarer han.

Nå fingerskjøtes trestendere, kappes til eksakte mål, merkes presist og er klare til montering når det skal leveres på byggeplassen i riktig etasje – og til avtalt tid.

Dette vil gi null avfall og vesentlig høyere produktivitet ifølge prosjekteringslederen.

​​​Helhetlig digitalisert varelogistikk helt avgjørende

På en avfallsfri byggeplass er det helt avgjørende at materialet dukker opp når det faktisk skal brukes. Slurvete levering, unødvendig flytting, utendørs lagring eller mangelfull merking, er faktorer som sammen – eller hver for seg – kan transformere ypperlige materialer til søppel på et blunk.

– Effektiv og konsistent varelogistikk er svært viktig. Vi må ha programvare som tillater oss å periodisere bestillingene slik at de riktige mengdene leveres til rett tid, påpeker Boman.

Derfor samarbeider testprosjektet med NTI og BA digital. NTI er en av Europas største leverandører av digitale tjenester, og utvikler her en programvare som kan brukes av flere langs verdikjeden og på andre prosjekter i Betonmast.

– Vi er glade for at NTI og BA digital har et stødig fokus på prosessene og til enhver tid forsøker å tilpasse programvaren til hvordan ting faktisk gjøres. Å tvinge prosessene til å føye seg etter programvarens begrensinger, blir som å kappe fingrene for å få dem inn i hansken, avslutter Boman.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.082