23948sdkhjf

Krangel om betaling førte til konkurs

Eiker Mur og Bygg AS i Hokksund mente de hadde penger til gode. Det mente ikke oppdragsgiveren Vesthus AS som sendte millionkrav i retur.

Jan Antoni Lupiezowiec var eier og daglig leder av Eiker Mur og Bygg AS. På det meste hadde selskapet 26 ansatte, nå i sommer var det 16 igjen. Hovedoppgavene til selskapet var som underentreprenør, først og fremst for Vesthus AS som oppfører moderne funkishus i området fra Oslo Vest til Drammen, melder Drammens Tidende (bak betalingsmur).

Avisen skriver at samarbeidet har vart i nesten to år, men surnet i løpet av dette året. Årsaken var uenigheter om oppgjør, reklamasjoner og ekstra regninger. Til slutt gikk det ikke lenger for Eiker Mur og Bygg AS. Eier Lupiezowiec gikk til Kongsberg og Eiker tingrett for å begjære oppbud.

Konkurs ble åpnet 3. august med advokat Jon Opdahl i Mjøndalen som bobestyrer. Begrunnelsen for konkursen var et krav Eiker Mur og Bygg hadde mot Vesthus på like under 1,6 millioner kroner, mens Vesthus hadde et motkrav på nesten 3,7 millioner, opplyser dt.no.

Tapte millioner på regnefeil

– Det er disse kravene som er grunnlaget for oppbudsbegjæringen. Dessuten har jeg fått opplyst at de tidligere har gjort en regnefeil på en annen jobb som gjorde at de tapte et par millioner kroner, sier Opdahl til Drammens Tidende.

Han har mottatt ca. 200 sider med dokumentasjon i forbindelse med konkursen, det meste forskjellige regnskapsbilag.

– Min opptelling viser at det var 16 ansatte fram til i sommer. Disse har nok lønn og feriepenger til gode. Dessuten kan det være andre som har feriepenger for 2019 til gode, sier bostyreren.

Ettersom det synes å være lite av penger eller andre verdier i boet blir hovedoppgaven for bostyreren å ta kontakt med de ansatte, informere dem om lønnsgarantiordningen og behandle deres krav og sende dem til Nav Lønnsgaranti.

Har avvist flere fakturaer

Denne konkursen kom overraskende og ubeleilig på Vesthus AS, som eies og drives av Konrad Opicz. Han trodde det fortsatt var muligheter for forhandlinger med Eiker Mur og Bygg, og ble overrasket da han torsdag fikk vite om konkursen.

– Dette vil vi tape penger på, men hvor mye jobber vi nå med å kartlegge. Det er en rekke forhold der vi er uenige med Eiker Bygg og Mur, som vi har benyttet som underentreprenør i nesten to år, sier Opicz til Drammens Tidende.

Vesthus setter opp arkitekttegnede eneboliger i funkisstil. Noen ganger har Eiker Mur og Bygg hatt totalansvar for bygget fra grunnmur til nøkkelen står i døren, andre ganger er det brukt elementer som Vesthus selv har montert og så benyttet Eiker Mur og Bygg til de siste arbeider, som maling, flislegging og legging av parkett.

– Vi har avvist flere fakturaer fra Eiker Mur og Bygg som vi ikke hadde avtalt, dessuten er det reklamasjoner og mangler som skulle ha vært gjort. Erfaringene jeg har gjort etter dette er hvor viktig det er å ha alle avtaler skriftlig, selv for de minste forhold, sier Opicz.

Har ikke vært tilgjengelig

Drammens Tidende har vært i kontakt med Jan Antoni Lupiezowiec i Eiker Mur og Bygg, som ønsket å snakke om konkursen, men møtte ikke til avtalt møte og har siden ikke vært tilgjengelig, verken på telefon eller tekstmelding.

Ifølge bostyrer Opdahl jobber Lupiezowiec med å skaffe liste over ansatte med e-post-adresser slik at de kan bli informert om konkursen. Eieren av Eiker Mur og Bygg har opplyst at det er spesielt to prosjekter – et på Slemdal i Oslo og to villaer på Slependen i Bærum – som er hovedårsakene til firmaets problemer, skriver Drammens Tidende.

Kilde: Drammens Tidende

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062