23948sdkhjf

Ser inn i fremtiden med ny teknologi

Stikningsavdelingen til Stangeland Maskin tar i bruk et nytt verktøy for oppmåling, planlegging og kontroll av prosjekter. Trimble SiteVision gir gevinst både i tid, kostnad og kvalitet – både for selskapet og kundene.

Ved å kombinere virkeligheten med 3D-modeller, kan man stå hvor som helst på en byggeplass og sjekke på telefonen hvordan det vil se ut når eksempelvis rør eller bygg er på plass, opplyser Stangeland Maskin på sine hjemmesider.

Første kunde i Rogaland

– Rune Osen er prosjektingeniør og med på å sikre at teknologien er oppdatert og funksjonell, sier Svenn- Rune Systad, leder for stikningsavdelingen i Stangeland Maskin.

Osen og kollega Eivind Steinnes koordinerer alle aktiviteter tilknyttet digitale tegninger i det Stangeland Maskin anser som verdens mest digitale prosjekt: SUS2023 – det nye universitetssykehuset i Stavanger. Erfaringen fra en 100 prosent digital byggeplass gjorde at han så mulighetene i å investere i Trimble SiteVision.

– Da vi lanserte teknologien i september 2019 ble alle tyve tilgjengelige enheter solgt umiddelbart, og Stangeland Maskin var den første og eneste kunden vår i Rogaland, sier salgsingeniør Even Sellevoll i Norgeodesi AS som forhandler Trimble SiteVision. Han omtaler SiteVision som revolusjonerende på grunn av kombinasjonen 3D-modeller og virkeligheten – det som på fagspråket kalles AR (Augmented Reality).

 Med Trimble SiteVision er det mulig å se alt av tegninger som er importert, satt i lys av virkeligheten. Foto: Stangeland

Slik ser det ut på skjermen. Eivind Steinnes og Reimund Slåtto holder «liksom» rørene fra tegningen slik de skal plasseres. Foto: Stangeland

Tegningene fortløpende i grøfta

Rune Osen er en solid fagmann, og det er lett å se at han blir entusiastisk av å fortelle om det nye verktøyet.

– Etter at tegningene er importert, er det bare til å ta verktøyet med ut i felt og begynne arbeidet, forteller han. Han har likevel identifisert et par forbedringer av softwaren som slik sett blir stadig bedre.

På byggeplassene finnes det gjerne mange lag med vann- og avløpsrør under og i bygninger. På tradisjonelle 2D-tegninger ser man gjerne ikke rør- og betongkonflikter før man er godt i gang med arbeidet.

– Nå identifiserer vi umiddelbart hvordan design og konstruksjon passer sammen, og hvordan de passer inn i omgivelsene. Det gagner alle involverte parter på tid, kost og kvaliteten, forteller Osen.

Svenn-Rune Systad setter pris på at ansatte i Stangeland på tvers av avdelingene blir mest mulig selvstendige. Målet er at alle vet hva de skal gjøre med å kombinere de digitale tegningene med virkeligheten.

– Det betyr at prosjektingeniørene frigjør tiden sin til annen verdiskapning i stedet for å bistå med tegninger, forklarer han og tror dette er starten på et paradigmeskifte for avdelingen sin.

Ved å kombinere virkeligheten med 3D-modeller, kan man stå hvor som helst på en byggeplass og sjekke på telefonen hvordan det vil se ut når eksempelvis rør eller bygg er på plass. Det gir umiddelbar kontroll på hvordan design og konstruksjon passer sammen, og hvordan de passer inn i omgivelsene. Foto: Stangeland

Effektiv kommunikasjon sikrer leveransen

– Selvsagt er det ulike nivå på hvordan personer kan lese og forstå tegninger. Når vi kan bruke 3D-modeller satt inn i virkelige omgivelser er det lettere å kommunisere både internt, med byggherre, entreprenører og andre interessenter som eksempelvis presse og publikum, sier prosjektingeniør Eivind Steinnes. Han forklarer at jo lettere alle parter bokstavelig talt ser bildet, desto mer vinner man i forhold til tid, kostnad og kvalitet.

Det fikk Osen, Steinnes og resten av prosjektteamet på SUS2023 erfare da alle personlige møter ble kansellert i forbindelse med koronakrisen.

– Vi deler bare telefonskjermen via Teams, så kan hvem som helst sitte på kontoret sitt og se det samme som vi ser, på samme måte som om alle hadde vært sammen ute på byggeplass. Ingen behov for reise gjør løsningen faktisk miljøvennlig også, avslutter Steinnes.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125