23948sdkhjf

Først i Rogaland med elektrisk gravemaskin

Stangeland Maskin er allerede godt i gang med grunnarbeidet på Rogalands første fossilfrie byggeplass. Nå er også Rogalands første elektriske gravemaskin ankommet hovedkontoret på Soma.

I løpet av høsten er det oppstart på riveoppdrag som innebærer bruk av anleggsmaskiner innendørs. Nå er den første elektriske investeringen ankommet Stangeland Maskin sitt hovedkontor som den første i rekke av flere elektrisk utstyr.

– Vår visjon er å være ledende, og det inkluderer at vi til enhver tid har utstyr som løser oppgavene på en trygg og effektiv måte, sier Olav Stangeland, konsernsjef i Stangeland Gruppen. Han fremhever spesielt at støynivået er tilnærmet null, og at i løpet av en femårsperiode forventes det reduserte driftskostnader på 50 prosent sammenlignet med dieseldreven maskin på samme størrelse.

Fem timers kontinuerlig drift

Valget falt på en JCB 19C-ETEC, utstyrt med den største batteripakken som skal gi fem timers kontinuerlig drift. Ifølge Stangeland Maskin ble denne maskinen sendt til topps i Royal Academy of Engineering for sitt arbeid innen elektrifisering. Den er også den første fullelektriske minigraveren på batteri som er satt i volumproduksjon.

– Det er stort fokus på elektriske anleggsmaskiner i Norge, og vi ønsker å være med på denne utviklingen. Vi har konkurransedyktige priser og tilgjengelige maskiner for rask levering, sier Tor Anders Høgaas hos leverandøren Rosendal Maskin. Han er særdeles fornøyd med leveransen til Stangeland, som han vet har høye krav og forventninger til utstyret.

 

Med den største batteripakken har JCB 19C-ETEC fem timers kontinuerlig drift. Foto: Stangeland Maskin

Viktig å følge med i utviklingen

Elektriske gravere er ikke ukjent for Stangeland. De har på eget verksted bygget om to gravemaskiner fra diesel til strøm. En Kubota på 900 kilo og en Volvo på 1,5 tonn som er brukt på innendørs riveoppdrag.

– Det er viktig for oss å følge med på utviklingen, og nå er teknologien kommet på et nivå som er interessant. Nå skal vi bli bedre kjent med batteriteknologien, og den erfaringen drar vi med oss når vi vurderer maskin og EL-investeringen fremover, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin. 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078