23948sdkhjf

Gammelt lagerbygg blir klimavinner

Møller Eiendom har installert et stort solcelleanlegg på taket av et gammelt lagerbygg – og fått leietakeren til å ta halve regningen på ni millioner kroner. Gevinsten er hele 30 prosent lavere energiforbruk i året.

– Dette er et spleiselag mellom oss og vår leietaker MaskeGruppen, sier Andreas Jul Røsjø, administrerende direktør i Møller Eiendom.

På taket til et over tyve år gammelt lagerbygg på Vinterbro utenfor Oslo har eiendomsselskapet fått installert et stort solcelleanlegg på 100 kilowatt. Gjennom en grønn leieavtale deler Møller Eiendom og leietakeren MaskeGruppen på regningen på ni millioner kroner. Gevinsten er hele 30 prosent lavere energiforbruk i året.

Reduserer energiforbruket til lagerbygget med over 600.000 kWh i året

I tillegg til solcelleanlegget har lagerbygningen fra 1999 har fått nytt automatiseringsanlegg for energieffektiv drift, utskiftning av ventilasjon, installasjon av varmepumpe og overgang til LED-belysning.

– Dette er et strålende eksempel på hvordan relativt enkle tiltak kan gi store energi- og klimagevinster, sa klima- og energiminister Sveinung Rotevatn da han åpnet solcelleanlegget. – Gjennom disse tiltakene reduseres energiforbruket til lagerbygget med over 600.000 kWh i året. Det tilsvarer forbruket til over 300 elbiler, sier Rotevatn.

Økt husleie – mindre strøm

MaskeGruppen har gått med på å betale 330.000 mer i årlig husleie for tiltakene, inkludert solcelleanlegget på taket. Til gjengjeld sparer bedriften, med dagens strømpriser, ca. en halv million kroner i årlige strømutgifter.

– Vi reduserer vårt energiforbruk med 30 prosent. Det er helt i tråd med vår ambisjon om å være en nullutslipps-bedrift, sier Per Gundersen, konsernsjef i MaskeGruppen. Bedriften, som selger forbruksvarer til offentlig sektor og privat næringsliv for rundt en milliard kroner i året, har satt klima, miljø og bærekraft høyt på agendaen. Over 80 prosent av alle leveringer i Oslo og Trondheim skjer med elektriske varebiler.

– Da Møller Eiendom fortalte oss om dette prosjektet for noen år siden hadde vi allerede satt oss høye miljømål: Vi skulle bli ledende og drivende innen dette området i vår bransje, forteller Gundersen. – Det målet har MaskeGruppen nådd. Så det er vinn-vinn-vinn for oss, Møller Eiendom og klimaet, konstaterer Gundersen.

Ønsker tøffere klimakrav

Hvert år kjøper offentlige aktører inn varer og tjenester for over en 500 milliarder kroner fra det private næringslivet. I anbudene blir stadig oftere krav til bedriftenes klima- og miljøtilpasninger vektet høyt, i tillegg til pris.

MaskeGruppen og Møller Eiendom oppfordrer det offentlige til å bli enda tøffere til å sette klima- og miljøkrav til bedriftene som deltar i anbudskonkurranser.

– Offentlige aktører kan og må bruke innkjøpsmakten sin til å kreve at private bedrifter som oss gjennomfører tiltak som dytter oss i en grønnere retning, sier Røsjø.

– Norge skal halvere sine klimautslipp innen 2030. For å klare det, må vi bytte ut fossil energi med fornybar energi. Det betyr at store deler av det norske samfunnet skal elektrifiseres de neste årene. Skal vi klare det, må vi tenke og handle nytt – akkurat slik Møller Eiendom og MaskeGruppen har gjort her på Vinterbro. Vi må våge å ta de investeringene som kan redusere energiforbruket vårt, sier Rotevatn.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093