23948sdkhjf

Hvordan skape et samfunn som tåler både klimaendringer og fortetting?

Kan man øke antall innbyggere med 100 prosent, antall arbeidsplasser med 100 prosent og grøntområder med 100 prosent, uten at det går på bekostning av livskvalitet og klimatilpasningstiltak? Ja, sier forfatterne av den nyeste Urban Insight-rapporten.

I en hverdag preget av sosial distansering, kan det være utfordrende å prate om fortetting. Likevel ser ikke urbaniseringstrenden ut til å avta med det første. I dag bor halvparten av verdens befolkning i byer. Ifølge FN vil antallet ha økt til to-tredjedeler innen 2050. Når vi designer fremtidens byer må de planlegges på en måte som gjør dem i stand til å håndtere både klimaendringer og befolkningsvekst, skriver Sweco.

– Fortetting trenger ikke bety dårligere livskvalitet og færre grøntområder. Om vi gjør det riktig, kan vi skape gode byområder som har plass til både mennesker og klimatilpasningstiltak, sier landskapsarkitekt og rapportforfatter, Sara Tärk.

Løser ligningen

Rapporten, som er basert på global forskning og ekspertinnsikt, viser at bærekraftig og smart utvikling, støttet av målrettede klimatiltak, kan bidra til å løse ligningen: 100 prosent økning i innbyggere, 100 prosent økning i arbeidsplasser og 100 prosent økning i grøntområder, alt på en klimatilpasset måte.

Ifølge rapporten vil økt tilgang på offentlige grøntområder bidra til å redusere innbyggernes behov for private områder. Dette fordrer blant annet at områdene er tilknyttet offentlig transport og at de er tilgjengelige for mange.

Fleksible områder

De siste månedene har parker og grøntområder blitt tatt i bruk av store deler av befolkningen. Ved hjelp av tiltak som reduserer arealet som er forbeholdt biler og parkering, kan disse grøntområdene utvides.

Fleksible områder vil gjøre fremtidens byer og samfunn bedre rustet mot ekstreme hendelser. Tilgjengelige og fleksible grøntområder øker livskvaliteten, samtidig som de kan fungere som klimatilpasningstiltak, skriver Sweco.

Les rapporten «Neighbourhoods of Tomorrow»

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094