23948sdkhjf

Statsbygg og Bane NOR samarbeider om BIM

Statsbygg og Bane NOR etablerte tidligere i år et uformelt samarbeid for å dele kunnskap og erfaringer rundt bygningsinformasjonmodeller (BIM). Samarbeidet er nå konkretisert og det er undertegnet en samarbeidsavtale som gir Bane NOR muligheten til å bruke de samme kravene til BIM som Statsbygg har satt i sin håndbok.

Bane NOR vil etter avtalen kunne bruke den samme database som Statsbygg bruker. I første omgang vil Bane NOR stille krav om bruk av BIM i fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16. Etter hvert vil kravene også brukes i andre utbyggingsprosjekter og bli vurdert innført i alle prosjekter i Bane NOR. Statsbygg og Bane NOR vil samarbeide om videreutvikling om BIM-prosesser og systemer som en del av samarbeidsavtalen.

Stor tro på godt samarbeid

Bane NOR har stor tro på godt samarbeid mellom byggherrer generelt, og spesielt innenfor BIM. De roser Statsbygg for hvordan de har delt sine erfaringer og kompetanse. Det har gitt dem betydelig drahjelp for å kunne stille samkjørte krav til BIM og bygninger i bransjen.

– Statsbygg har gjort en fantastisk jobb med sin database SIMBA de siste årene og vi ser med stor glede fram til videre samarbeid, sier Kristin Lysebo, fagansvarlig BIM i Bane NOR.

Store positive ringvirkninger

Utbyggingsdirektør Stine Undrum er også glad for samarbeidet. - Det at vi kan gå sammen med en annen stor byggherre om å stille krav til bransjen er utrolig spennende og viktig. Vi tror at dette arbeidet som gjøres med BIM kan få store positive ringvirkninger for samferdselsprosjekter i årene som kommer, sier Undrum.

– Vi er opptatt av å standardisere måten vi stiller krav til informasjonsleveranser i næringen. Samarbeid med andre bestiller og eiere er derfor viktig for oss. Vi er meget positive til utviklingen i samarbeidet med Bane NOR, sier Anders Fylling, direktør for Statsbyggs faglige ressurssenter. – Bane NOR viser seg som en sentral og fremoverlent aktør innen digitalisering av næringen, legger han til.

– Når Bane NOR tar i bruk løsningen som vi har utviklet vil vi dermed få viktige tilbakemeldinger på hvordan den fungerer i andre typer prosjekter enn dem vi gjennomfører. Samtidig vil den videre utviklingen av løsningen skje med Bane NOR som likeverdig part. Dette har potensial for å bli en felles plattform for flere bestillere. Det synes vi er kjempespennende, sier Steen Sunesen, prosjektleder for SIMBA – Statsbyggs BIM-krav.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11