23948sdkhjf

Kraftig resultatnedgang for OBOS

OBOS-konsernets omsetning i første kvartal endte på 2.761 millioner kroner, mot 3.211 millioner samme periode i fjor. Resultat før skatt ble på 93 millioner kroner, mot 691 millioner kroner i fjor.

Som andre virksomheter er også OBOS påvirket av koronapandemien og andre makroøkonomiske forhold. I en pressemelding opplyser selskapet at dette imidlertid i begrenset grad har påvirket resultatene i første kvartal, men forventes å tilta utover året, spesielt innenfor boligutvikling.

Les også: Ett steg nærmere for Construction City

Nedgangen skyldes i hovedsak forventede svakere resultater i boligutvikling som følge av redusert boligproduksjon og endret prosjektportefølje, lavere salg, større negative verdiendringer knyttet til rentederivater og energikjøpsavtaler, samt lavere positive verdiendringer på investeringseiendommer og aksjer.

Konsernets verdijusterte egenkapital var på 43.321 millioner kroner ved utgangen av første kvartal, mot 41.144 millioner kroner i samme periode i fjor.

Her kan du lese kvartalsrapporten.

Flere nye boligprosjekter

Les også: OBOS trapper opp miljøsatsingen

For å sikre fremtidig verdiskapning har OBOS igangsatt en rekke nye boligprosjekter i første kvartal, til sammen 829 boliger mot 615 i første kvartal 2019. OBOS har ferdigstilt 592 boliger i første kvartal, 20 færre enn i 2019.

OBOS solgte 730 boliger netto i første kvartal 2020 til en salgsverdi på 2.806 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 819 boliger i første kvartal 2019.

Behov for statlig garantiordning

OBOS skal bygge boliger i både gode og dårlige tider. Svakere nyboligsalg fører til at det blir vanskeligere å komme i gang med byggingen av alle de planlagte prosjektene i år.

– OBOS vil prioritere å bruke mer av sin oppsparte kapital til å dekke risikoen ved å igangsette flere byggeprosjekter. Det til tross for lavere salg i et mer usikkert boligmarked. Vi må selv bidra til å holde hjulene i gang. Samtidig er det mange andre boligbyggere som ikke har samme handlefrihet. Både OBOS og en samlet byggenæring foreslo allerede i slutten av mars en statlig garantiordning for finansiering av nyboligprosjekter, et tiltak som vil ha direkte effekt i forhold til å sikre flere byggestarter selv om salget svikter. Til tross for at tusenvis av arbeidsplasser står på spill, har vi ikke hørt mer fra Regjeringen om dette, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.188