23948sdkhjf

Nå kan du få arealinfo over alle bygg i Norge

Arealinformasjon for bygninger er et datasett som ikke har vært tilgjengelig tidligere og Norkart er først i Norge på å kunne tilby disse dataene.

Arealdata på bygninger er grunnlaget for vurdering av risiko, byggetiltak, samt skatter og avgifter på boliger i Norge. I dag mangler ca. 1,5 millioner bygninger areal i Matrikkelen. Dette utgjør store summer både i feilaktige faktureringer, samt arbeidstimer for å innhente og oppdatere riktig arealinfo på byggene.

Mange bruker arealinformajson

Det er ikke bare kommunene som bruker byggets arealinformasjon, forsikring-, bank- og eiendomsbransjen beregner også sine risikoer og kostnader basert på dette. Informasjon hentes i dag ut fra Bygningsdelen i Matrikkelen, som inneholder mangler, og dermed gir utfordringer for en rekke private og offentlige tjenester. Flere av disse tjenestene har behov for fullstendighet arealinfo – at arealer på bygg finnes for alle bygg. Norkart kan nå tilby datasettet: arealinfo Bygg tilrettelagt slik at det supplerer Matrikkelen der den mangler data.

Komplett 3D-modell

Norkart har ved hjelp av maskinlæring og analyser bygget en komplett 3D-modell over alle bygninger i Norge basert på kartgrunnlaget: FKB. Dette gir ifølge selskapet et godt estimat av arealet hvor vi tar hensyn til skråtak, takoppløft og at kun deler av bygningen har flere etasjer. «Vi beregner areal pr. etasje, samt potensiale på loftsetasjer. Alt korrigeres for takutspring» skriver Norkart i en pressemelding.

Arealinfo Bygg automatiserer arbeidet med å innhente info om hvert enkelt bygg. I tillegg til å få oppdaterte data – så slipper man å involvere alle innbyggere og næringsbyggeier for å gjøre dette manuelt. Andre fordeler som Norkart trekker frem er:

  • Finner arealer der det mangler
  • Fyller ut arealer på bygninger
  • Korrekte data for fastsetting av risiko
  • Rett fakturering i henhold til byggets størrelse
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062