23948sdkhjf

Markerer lyset og 75-årsdagen for frigjøringen

Kunst, lys, teknologi og historie forenes når landets største kunst- og lysinstallasjon Roseslottet markerer 75-års dagen for frigjøringen av Norge den 8. mai klokken 21.

Den omfattende attraksjonen har som mål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge, og representerer samtidig lyset i enden av en historisk mørk tunnel.

Da Tyskland invaderte Norge tirsdag 9. april 1940, ble det starten på fem års mørke, og disse mørke krigsårene varte helt frem til 8. mai 1945. Nå forteller Vebjørn Sand med kunst- og lysinstallasjoner historien om okkupasjonstiden, og formidler med kunst og teknologi i høysetet om da de fundamentale menneskelige prinsipper som demokrati og humanisme ble ugyldiggjort i perioden 1940-1945

Publikum må vente

Du finner Roseslottet i skogsområdet ved Frognerseteren i Oslo, like ved Holmenkollen. I utkanten av den dype skogen vil minnesmerket reise seg og vekke fortiden til live gjennom belyste fortellinger, samt minne besøkende om å hylle demokratiske og humanitære verdier. De som har vært kunstneriske ansvarlige for prosjektet er Vebjørn Sand og broren hans Eimund Sand.

På grunn av Corona utsettes den offisielle åpningen, og Roseslottet vil først bli åpnet for publikum senere på året. Den 8. mai klokken 21 er første gang lysene tennes på Roseslottet.

 

Du finner Roseslottet i skogsområdet ved Frognerseteren i Oslo. Foto: Sandbox

Historisk prosjekt for Signify

Til å vekke det nye minnesmerket til live har Vebjørn Sand alliert seg med Signify som er verdensledende innen belysning og energieffektive belysningsløsninger. Signify har bistått prosjektet med rådgivning og store mengder lysutstyr og installasjoner. Lyset kan styres og programmeres via Pharos og Dynalite etter behov og sesong for å få kunstinstallasjonen til å fremstå best mulig.

– Det er en stor ære å få lov til å bidra til et historisk prosjekt av dette kaliber, hvor kunst og lys spiller en sentral rolle. Det er ikke bare et showrom som forteller hva lys kan, men en dyptgående fortelling om hva lys betyr for mennesker - både når det er fraværende og når det kommer tilbake, sier Tord Christensen, sjef for Signify i Norge, og forteller at de startet å jobbe med Roseslottet i 2018.

– Vi er veldig stolte av prosjektet og har stor respekt for arbeidet til Vebjørn Sand og hans innsikt i kunstens muligheter. Det har vært et givende samarbeid, som vi gleder oss veldig til å presentere for publikum, fortsetter Christensen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.156