23948sdkhjf

Bedre folkehelse med god akustikk

Den 29. april markeres «International Noise Awareness Day» over hele verden. Målet er å sette fokus på viktigheten av god akustikk for helsa vår og oppfordre folk til å fikse støyproblemene.

«International Noise Awareness Day» er en global kampanje dannet i 1996 for å skape mer oppmerksomhet omkring støys betydning for folkehelsen.

Les også: Innovativ ventilasjonsløsning gir godt arbeidsmiljø

For støy gir stress, og som alle vet, stress er ikke godt for helsa vår. EEA (European Environment Agency) estimerer at eksponering for støyforurensning forårsaker 12.000 for tidlig dødsfall og bidrar til 48.000 nye tilfeller av hjertesykdom hvert år i Europa. I tillegg anslår de at 6,5 millioner mennesker lider av kronisk søvnforstyrrelse grunnet støyforurensing.

 

Illustrasjon som viser forskjellig typer støy og hvor mye det påvirker oss. Kilde: Rockfon

Støyforurensing får mer oppmerksomhet          

 «International Noise Awareness Day» setter fokus på hvordan støy påvirker oss. Og heldigvis ser vi at det har fått mer oppmerksomhet med årene. Myndigheter over hele Europa har begynt å åpne øynene for denne viktige problematikken og det settes inn flere tiltak for å løse dette. Blant annet har det nylig kommet spesifikke akustiske forskrifter på sykehus for å skape et bedre lydmiljø for pasientene og de ansatte. Dette ses også i andre innendørs miljøer som på skoler og kontorer .

– «International Noise Awareness Day» er en god anledning til å ta støyproblemene på alvor, mener Jonny Aas, daglig leder for Rockfon, førende leverandør av akustiske himlinger. – God akustikk kan enkelt fikses, og selv om støyforurensing får stadig mer oppmerksomhet så er det fortsatt en lang vei å gå. «International Noise Awareness Day» er derfor en god mulighet for å få fokus på problemet og sette i gang med arbeidet, sier Aas.

 Effektive himlinger

Han mener den mest effektive måten å unngå støy i skoler, sykehus, kontorer og museum er å installere akustikkhimlinger.

Les også: Skanska og Rockfon satser på 100% gjenbruk

– Med himlinger blir støy absorbert i rommet og samtidig stoppet fra å forplante seg til rommet ved siden av. For å få en enda bedre absorbering av lyd har vi også løsninger til vegger, hvor du kan finne akkurat den formen og fargen som passer best til din virksomhet.

Uansett hvilken løsning man går for, bør «International Noise Awareness Day» være en dag for oppmerksomhet rundt nettopp støy.

– Forskningen snakker for seg selv, og vi har jo løsninger. Jo før vi setter i gang med å fikse støyproblemene, desto bedre. God akustikk er viktig for både barn og voksne, og er et viktig tiltak for folkehelsen. Her har både arkitekter, byggherrer, og vi som produsenter og leverandører et ansvar å sette viktigheten av god akustikk i fokus, avslutter Aas.

På kontorbygningen Lysgården i Trondheim har de installert bafler fra Rockfon for å gi medarbeiderne et behagelig lydnivå og et godt arbeidsmiljø. Foto: Erik Burås

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125