23948sdkhjf

Syvdobling av svanemerket byggevirksomhet

Den svanemerkede byggevirksomheten har vokst markant de siste årene. Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser en syvdobling siden 2018.

Store deler av Norge har de siste ukene vært stengt på grunn av Korona-pandemien – med store økonomiske konsekvenser. Fra flere hold blir det oppfordret til å gjenreise økonomien samtidig som vi reduserer klimabelastningen. Svanemerket – det offisielle miljømerket i Norden – er et godt verktøy for grønn vekst i for eksempel byggesektoren, og flere og flere tar det i bruk: Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser at antallet svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager som enten er ferdige eller under bygging, er mer enn fordoblet fra januar 2018 til januar 2020. Nå er mer enn 12.000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager ferdig bygget i Norden – og mer enn 22.000 er underveis.

– Det er inspirerende å se den svanemerkede byggeboomen vi nå har i Norden. Den viser at mange ulike bransjeaktører ser verdien av å bruke Svanemerkets strenge krav til bygg, byggeprosess og materialer for å redusere både klimabelastning og bruk av giftige kjemikalier – samtidig som man sikrer god bokvalitet, sier Anne-Grethe Henriksen, fungerende direktør i Miljømerking Norge.

 

Syvdobling i Norge på to år

I Norge har vi sett en syvdobling av svanemerket byggevirksomhet siden 2018. Da var 430 svanemerkede boenheter eller bygg underveis, mens tallet to år senere var økt med 710 prosent til 3.053. Mye av økningen skyldes at JM – en av Norges største boligleverandører – fra 2018 utelukkende har bygget svanemerkede leiligheter. Mange er under prosjektering og bygging nå, men både i Asker, Tønsberg og Holmestrand er det snart klart til innflytting.

– At vi valgte å svanemerke hele konsernets boligproduksjon er et naturlig skritt på veien mot å bli markedsleder på bærekraftig boligbygging, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM Norge.

 

84 prosent ønsker å bo i miljøvennlig bolig

Flere og flere er opptatt av miljø. Hele 84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig, men opplever at det er vanskelig å vite om en bolig er miljøvennlig eller ikke. Det viste en representativ undersøkelse YouGov gjorde for Miljømerking Norge i 2018.

 

Svanemerkede skoler og barnehager

Det er ikke bare på boligfronten det skjer ting. I 2019 fikk Norge sin første svanemerkede skole, på Sydskogen i Asker kommune. Samme kommune er godt i gang med å bygge enda en skole som skal bli svanemerket på Torvbråten. I tillegg var Overhalla kommune tidlig ute med å bygge svanemerket barnehage i 2017, og Spydeberg kommune kan skilte med svanemerkede rusomsorgsboliger fra samme år.

Med mer enn 12.000 ferdigbygde leiligheter, hus og daginstitusjoner i Norden – og mer enn 22.000 under bygging – er Svanemerket et velprøvet redskap som bidrar til en grønnere byggesektor.

– Det er inspirerende å se den svanemerkede byggeboomen vi nå har i Norden, sier Anne-Grethe Henriksen, fungerende direktør i Miljømerking Norge. Foto: Werner Anderson

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.392