23948sdkhjf

Utvikler fremtidens bærekraftige batterier

Overgangen til et klimanøytralt samfunn krever grunnleggende endringer i måten vi skaper og bruker energi på. Batterier kan bidra til at vi når dette målet, hvis de kan gjøres bærekraftige, trygge og rimelige med ultrahøy ytelse på samme tid.

Les også: Viktig å få etablert redningsrom i tunneler

I disse dager legger forskningsinitiativet Battery2030+ frem sitt langsiktige veikart som skisserer hva som trengs av handlinger for å skape fremtidens bærekraftige batterier. 

Initiativet setter lys på tre hovedretninger for forskning som er basert på en kjemi-nøytral tilnærming. Disse vil fremskynde utviklingen av neste generasjons batterier. 

SINTEF har bidratt til utvikling av veikartet gjennom vår deltagelse i Battery 2030+ prosjektet. 

SINTEF, gjennom avdeling for Bærekraftig Energiteknologi ved SINTEF Industri, har vært involvert i Battery2030+-initiativet siden oppstarten, og har bidratt både i utviklingen av veikartet og synliggjøring av prosjektet og konsortiet både i Norge og Europa. I tillegg, med bakgrunn i teknologiområdene som er identifisert i veikartet, har SINTEF satt opp kompetansegrupper med fokus på multiskala modellering og self-healing for batterier. 

Les også: EU-prosjekt skal gi større fleksibilitet, sikkerhet og produktivitet

Veikartet som er utviklet i Battery 2030+ beskriver bruk av digitale teknologier i forskningen vår, slik som kunstig intelligens, til å skape fremtidige smarte og tilkoblede batterier. Batteridesign og utvikling skal inn i den digitale tidsalderen.  

Å utvikle banebrytende teknologier vil kreve stor flerfaglig forskningsinnsats og tilnærming. Europa har et potensiale til å ta ledelsen takket være en blomstrende forsknings- og innovasjonskultur.

SINTEF Industri koordinerer og er involvert i flere store EU-prosjekter innen batteriteknologi, slik som det nyopprettede HYDRA-prosjektet i Horisont 2020 der vi skal utvikle Li-ion batterier med høy energitetthet ved bruk av bærekraftige materialer.  

De tre viktigste temaene som identifiseres i veikartet Battery2030+ har lagt frem er: 

  • Sette fart på utviklingen av grensesnitt og materialer  
  • Integrering av smarte funksjonaliteter  
  • Produksjonsevne og resirkulerbarhet (inn i materialets utviklingsprosess) 

Her kan du laste ned og lese mer om temaene veikartet. 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094