23948sdkhjf

VIDEO: Varoddbrua tar form

Ny Varoddbru i Kristiansand kommune bygges som en del av E18, og skal krysse over Topdalsfjorden fra Torsvik på østsiden til Varodden på fjordens vestre side.

I en ny video laget av Anleggsdata AS for Statens Vegvesen, vises byggeprosessen frem mot ferdigstilling.

Brua består egentlig av to bruer, hvor den eldste brua er en hengebru med hovedspenn på 337 meter. Denne brua ble åpnet i 1956.

- Det er store kostnader knyttet til drift og vedlikehold og kjørekomforten over brufugene er en utfordring for trafikantene, skriver Statens Vegvesen.

I 1994 ble det også bygget en kassebro i betong, parallelt med hengebrua. Dette var en av verdens største fritt frembygg-broer med et hovedspenn på 260 m. Totallengden er 663 m og denne skal fortsatt betjene vestgående trafikk, heter det på Statens Vegvesens nettsider.

Når det kommer til den nye brua, er det utløsende behovet for prosjektet å erstatte hengebrua. Den nye brua skal erstatte denne, og det er lagt opp til at i fremtidige situasjoner så vil begge bruene ha to kjørefelt for den vanlige trafikken og et kjørefelt for kollektivtrafikk.

Utløsende for dette prosjektet er behovet for å erstatte hengebrua fra 1956. Brua er allerede i dag kostbar å vedlikeholde.

- Det vil si at dagens gang- og sykkelveg på eksisterende bru gjøres om til kollektivfelt. Ny gang- og sykkelveg etableres på den nye brua som skal bygges, skriver Statens Vegvesen.

Brua skal etter planen ferdigstilles til neste år. Se dronevideoen under for å se hvordan det går med prosjektet nå.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109