23948sdkhjf

Måtte omplassere ørret under vegbygging

Vegbygging er ikke alltid bare vegbygging. Det kan også være flytting av fisk. Det har 82 ørret i Sellikbekken fått glede av.

Kongsberg kommune trengte mer plass til renseanlegget i Sellikdalen. Her skulle også ny E134 passere fra Kongsberg bru til Svartåstunnelen. Derfor ble en strekning på drøye 100 meter av bekken lagt om dette året.

Det nye løpet i nedre del av bekken, rett før den renner ut i Lågen, er nå åpnet igjen. I mellomtiden ble 82 ørret fanget og omplassert.

Miljøansvar

Ørreten ble flyttet noen hundre meter oppstrøms anleggsområdet for vegen og bekkeomleggingen.

Av 82 ørret som ble fanget var 62 prosent årsunger, det vil si mindre enn sju centimeter. Det viser at strekningen er et viktig gyteområde, og at det har foregått vellykket gyting her høsten 2018, mens anleggsarbeidet har pågått for fullt like i nærheten.

Det ble også fanget en god del unormalt stor ørret til så liten bekk å være. Den største var på hele 24 cm. Disse stod i og rundt en kulvert midt på strekningen hvor det var opptil en meters dyp samt skjul og skygge i kulvert og forstøtningsmur.

Samarbeidsprosjekt

Kartleggingsarbeidet av fiskebestanden i Sellikbekken har vært utført av Kongsberg kommune og Fylkesmannens miljøvernavdeling i samarbeid med den lokale jeger- og fiskeforeningen.

Byggherren Statens vegvesen og entreprenøren Implenia har besørget bekkeomleggingen. Bekken ble gjenåpnet nå i høst og ørreten kan nå svømme fritt i Sellikbekken igjen.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11