23948sdkhjf

VIDEO: Her flytter de fyrtårnet!

Ingen uforutsette problemer og topp profesjonelle mennesker er ifølge murmester Kjeld Pedersen årsaken til at flyttingen av Rubjerg Knude Fyr i Danmark 70 meter inn i landet var vellykket.

Rundt klokka 14.35 tirsdag ettermiddag skled fyret på plass på sin nye beliggenhet.

- Det er helt utrolig. Jeg hadde ikke regnet med at vi kunne løse dette så raskt. Men, det henger nok sammen med at alle folk har gjort sitt beste. Ikke så mye som en hydraulisk slange har lekket underveis, forteller Pedersen til danske Building Supply.

Det indikerer også at fyret fra 1899 viste seg å veie betydelig mindre enn forventet.

Antatt vekt var 940 tonn, men den faktiske vekten var litt over 700 tonn. Dette medførte at fyret kunne flyttes til 12 meter i timen i stedet for åtte til ti meter i timen.

Nordjyske (som eier Nordiske Medier og dermed Building Supply) sin fotograf Torben Hansen har fanget flyttingen av fyret og laget en gøyal video av det. 

Det var kona til Kjeld Pedersen som over walkie-talkien fikk lov til å dirigere de siste centimeterne før fyret røk på plass.

- Hun er også en av oss som har vært mest urolige for dette prosjektet, ler Kjeld Pedersen.

Hovedansvaret for å trekke den 120 år gamle fyren i sikkerhet fra bølgene i havet har ligget på Kjeld Pedersens skuldre. Men uten solid assistanse fra kranselskapet BMS Krangården, kunne det ikke være mulig, påpeker han.

Pedersen forteller at det ikke bare er profesjonell interesse han har for fyrtårnet.

- Jeg har interessert meg veldig for dette. Og det gjorde jeg, for det er hjerteblod for meg. Jeg ville ikke gått nærmere inn på dette hvis det ikke var fordi jeg elsker Rubjerg Knude Fyr, lyder det fra mureren.

Flyttingen av Rubjerg Knude Fyr vil trolig også være slutten på et langt murerliv.

- Planen min er å gå av med pensjon til april neste år. Nå har jeg hatt fast jobb siden jeg var ni år gammel. Jeg har gjort mitt, tror jeg. Så nå vil jeg tilbringe litt mer med familien og fiske litt mer, sier den 59 år gamle mureren.

Med fyrtårnets nye beliggenhet, bør den være fremtidssikret de neste 30 til 40 årene.

- Men de kan bare ringe hvis jeg er i live på den tiden. Da skal de få noen gode råd. Og vi har jo skinner og alt som ligger rundt, så det skal være enkelt neste gang, ler Kjeld Pedersen.

Det neste som skjer med fyret er at betong må fylles under det. Så venter et lag med maling, så fyret kan ta godt av for den offisielle gjenåpningen 16. november.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094