23948sdkhjf

Om usikrede hull på byggeplassen: - Det er bare tull!

Nyheter og produkter var ikke det eneste som var å få med seg under denne månedens Bygg Reis Deg-messe.

Under messen ble det også arrangert en rekke gratis seminarer for byggenæringen og de som måtte være interessert i å lære mer om bransjen og faget.

Blant de som holdt seminarer var Anne Sørum, nasjonal koordinator for bygg- og anleggsindustrien for Arbeidstilsynet.

- Det er færre dødsulykker i bygg og anlegg enn det har vært tidligere, fortalte Sørum. 

I 2018 var det fire dødsulykker innen bygg og anlegg, hvor arbeidsgiver er registrert innenfor bygg- og anleggssektoren (ie. ikke tilknyttet andre mennesker som er på en byggeplass, som transport og bemanningsselskap).

- Når vi ser på alvorlige skader, så er det fallulykker som troner på toppen, sa Sørum fra scenen.

- Folk faller ned, poengterte hun.

Siden 2016 har fallulykker vært den mest utbredte av alle arbeidsulykkene som forekommer på norske byggeplasser.

- Derfor har Arbeidstilsynet hatt mye fokus på dette med sikkert arbeid i høyden. Vi har hatt flere aksjoner, og i tillegg har vi hatt løpende aktivitet på dette med arbeid i høyden, fortalte Sørum.

Ellers går de vanligste ulykkene mye i det å få støt, og å bli stukket / kuttet av skarpe gjenstander på byggeplassen, hvor mange skader ender opp med å føre til avkuttede fingre.

- Det er mange som bruker sag. Det er lettvint å ta av vernet av, å få av spaltekniven i det hele tatt, for å gjøre en liten operasjon som går litt lettere. Også er det fryktelig vanskelig å få på igjen innretningen. Det går mange fingre, advarte Sørum.

Sørum fortalte videre at de fleste som faller på byggeplassene faller mellom 2 og 4 meter.

- Det er ikke så høgt, sier Sørum og forteller at når folk jobber høyere enn dette blir de mer påpasselige med at de riktige sikkerhetsinnretningene skal være på plass.

Sørum viste til åpninger, hull og heissjakter som folk faller ned i, når de blir stående usikret eller dårlig sikret.

- Denne bransjen her med snekkere kan vel fort lage en ordentlig lem som er trygg å gå på. Det er vel gjort på noen få minutter, oppmodet Sørum.

- Det er bare tull å ha slike hull som man fort gjort bare kan tråkke utenfor, sa Sørum.

Videre la Sørum vekt på at det er pliktig for alle bedrifter å ha verneombud. Dog, dersom man har mindre enn 10 ansatte, så er andre ordninger godkjent. Allikevel skal de da ha skriftlig bekreftelse på at firmaets ansatte har vært innom HMS-kurs hvert andre år.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063