23948sdkhjf

Storleverandør deler ut rekordstor pris til hjerteforskning

Sosialt ansvar står høyt på dagsorden hos lim-, fugemasse- og sparkelprodusenten Dana Lim. Dette ble igjen understreket når Dana Lim Prisen ble utdelt nylig.

Den rekordstore prisen på 650.000 danske kroner går i år til to forskningsprosjekter med hjertet på rett sted. 

Sosialt ansvar er like viktig som å ta telefonen når kunden ringer. I hvert fall hvis du spør Dana Lim.

- Det er en sentral del av Dana Lims DNA å støtte vitenskapelig forskning som fremmer næringsliv og samfunn, skriver bedriften i en melding. 

Dette ble igjen bevist når Dana Lim prisen ble utdelt under en festlig begivenhet på det nordiske hovedkontoret i Køge forrige fredag 4. oktober.

Det er Dana Lims eier Kai Hansen Fondet som deler ut prisen til veldedige formål. I år gikk prisen til to imponerende forskningsprosjekter.

Den første prisen på 450.000 danske kroner gikk til forskning på forebygging av blodpropp og hjerteflimmer etter hjerteoperasjoner.

Den andre prisen på 200.000 danske kroner gikk til et Ph.d.-studie med fokus på mer effektiv utredning av pasienter med stabile brystsmerter. 

To prismottakere, to hjertesaker - bokstavelig talt

Første prismottaker var overlege Helena Domínguez. Hennes forskningsprosjekt, LAACS-2, undersøker systematisk om en lukking av hjertets venstre forkammer minimerer risikoen for blodpropp etter en hjerteoperasjon.

- Denne utposingen er en rest fra fosterutviklingen. Hvis venstre forkammer begynner å flimre etter en hjerteoperasjon er det risiko for at det dannes blodpropp. Disse kan ledes opp til hjernen og forårsake slag. Med Kai Hansen Fondets bidrag kan vi mer systematisk undersøke om dette kan minimere denne type risiko hos hjerteopererte pasienter, forklarer Helena Domínguez.

Det er ikke bare overlegen som forsker på kroppens viktigste organ. Louise Hougesen Bjerkings p.h.d-studie skal kartlegge en mer effektiv måte å utrede kroniske brystsmerter. I stedet for de ressurskrevende undersøkelsene som finnes i dag vil studiet benytte et CADscor®System som måler hjertelyder og flyten i kranspulsåren. Hun forteller:

- Vi er veldig takknemlige for prisen som bidrar til at dette studiet kan gjennomføres. Forhåpentligvis kommer vi nærmere en enklere metode for å utelukke kranspulsåre-sykdom hos pasienter med kroniske brystsmerter. Vi vil bruke en liten sensor som blant annet måler hjertelyden hos pasienter. Dermed kan vi i løpet av et kvarter si om du skal til flere undersøkelser eller om alt er i orden. I tillegg slipper du å vente i mange dager på svar eller måtte ta flere krevende undersøkelser.

Bygge bransjens mest atypiske forretningsmodell

Formann i Kai Hansen Fondet, Mogens Overgaard, er ekstra glad på mottakerens og fondets vegne i år:

- Det er alltid en stor dag når vi skal overrekke Dana Lim Prisen. Det er en glede at vi i år kan støtte to forskningsprosjekter til gavn for oss alle. Vi har nok bransjens mest atypiske forretningsmodell, og det er det som gjør at dette er mulig. Han fortsetter:

- Vi syntes det var vanskelig å bestemme oss fordi begge prosjekter er så spennende. Derfor gikk vi for at begge skulle få motta prisen.

Mogens Overgaard håper at det rekordstore beløpet som følger med prisene vil være med på å realisere begge prosjekter, og gjøre livet enda bedre for begge typer pasienter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.048