23948sdkhjf

Dømt entreprenør stoppes ikke av konkurs - ber myndighetene ta affære

Arkitekt Muhammed Al-Rubaye driver entreprenørfirmaet DBI Design, bygg og ingeniørrådgivning AS.

Eventuelt drev. Firmaet er nå erklært konkurs. 

Entreprenøren har ifølge en artikkel hos E24 vært involvert i en rekke prosjekter hvor det blant annet har blitt utført vesentlige byggefeil, vært involvert ufaglærte arbeidere som ikke hadde med seg HMS-kort eller var registrerte i det sentrale byggeregisteret, og etterlatt konflikter med misfornøyde kunder.

En takstrapport utført på et av prosjektene E24 viser til konkluderer med at arbeidene bærer sterkt preg av «mangel på grunnleggende fagkompetanse, kontroll og oppfølging».

- Det er tragisk. Han gjorde alt feil og forsvant, forteller Kahtan Abedel Satter – en av Al-Rubayes kunder i Oslo-området sitert i artikkelen.

Satter engasjerte Al-Rubaye i arbeid på hjemmet sitt, hvor det blant annet dukket opp taksopp, var risiko for vanninntrenging, hvor gipsplater ment for innvendig bruk ble benyttet som ytre vindtetting, i løpet av eller etter entreprenøren utførte arbeidet.

Satter ble anbefalt å rive den nye og den bakenforliggende panelkledningen, som, sammen med en del andre tiltak, endte opp med å koste over 1,5 millioner kroner, skriver nettstedet.

Al-Rubayes firma ble i slutten av september erklært konkurs i Oslo Tingrett, men hverken konkurs eller en dom i lagmannsretten i 2018 ser ut til å stoppe entreprenøren.

Nå bringer saken opp spørsmålet om hvorvidt såkalte «gjengangere» kan hindres i å erklære ansvarsrett i byggesaker via regelverket.

Ovenfor E24 forteller representanter for Oslo kommunes plan- og bygningsetat (PBE) at det ikke er gode nok sanksjonsmuligheter i lovverket for å stoppe slike entreprenører.

Tidligere hadde PBE mulighet til å nekte foretakene å erklære ansvarsrett, men etter lovendring i 2016 må tilsyn utføres hvor det dukker opp alvorlige overtredelser. Etter dette kan kommunen treffe vedtak om å frata ansvarsrett.

Les mer om saken hos E24.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078