23948sdkhjf

Juridiske tips: Rådgiveres ansvar | Del 1

Advokat Finn Eirik Johansson Madsen fra Advokatfirmaet Alver AS skriver i denne artikkelen om ansvaret som ligger hos rådgivere. 

Advokat Finn Eirik Johansson Madsen. Bilde: Alver AS

I sammenheng med utførelse av kontraktsleveranser er man ofte avhengig av å innhente ekstern rådgivning.

I sammenheng med entrepriseoppdrag inngås det ikke sjelden kontrakter med prosjekterende arkitekter og/eller rådgivende ingeniører som underleverandør.

Bedriften vil også kjøpe tjenester fra rådgivere i sammenheng med daglig drift, f.eks. knyttet til finansiering, forsikringer, forhandlinger om kontrakter, uenigheter og tvister med motparter, og mye mer.

Unntaksvis vil disse kontraktsforholdene føre til at egen leveranse blir mangelfull, at man taper et anbud, eller at man taper penger av andre årsaker. Spørsmålet vil da være om man kan kreve erstattet sitt økonomiske tap. Typiske eksempler på rådgivere i denne sammenheng vil være, arkitekter, ingeniører, finansrådgivere, revisorer og advokater, men denne listen er ikke uttømmende.

Rådgiveres erstatningsansvar faller inn under de alminnelige vilkårene for å få erstatning. Tre sentrale vilkår må være oppfylt i en slik vurdering. Det må foreligge:

  • et økonomisk tap,
  • et ansvarsgrunnlag, og
  • årsakssammenheng mellom den skadevoldende handling/unnlatelse og det økonomiske tapet.

Det er særlig ansvarsgrunnlaget vil skal se nærmere på her.

Et viktig utgangpunkt er at ansvaret springer ut av et avtaleforhold, ved at virksomheten har bestilt, eller kjøpt en tjeneste.

I næringsforhold vil virksomheter som utgangspunkt stå svært fritt til å regulere rekkevidden av ansvar og ansvarsgrenser mellom seg. Ikke alle virksomheter inngår detaljerte avtaler ved innkjøp av en rådgivertjeneste. På andre områder er reguleringen mer omfattende, for eksempel i entreprise, der man ofte vil inngå avtaler basert på avtaleverket til Norsk Standard, NS8401 eller NS8402. I standardene er rådgivernes oppgaver og økonomiske ansvar for feil utførelse av oppdraget (prosjekteringsfeil) regulert.

For enkelte typer rådgivere er det oppstilt krav til hvordan oppdrag skal utøves, og samtidig gitt regler om erstatningsansvar i lovs form. For eksempel Finansavtalelovens kapittel 5. som gjelder finansmeglere.

Man kan spørre hva som gjelder når det ikke foreligger noen regulering av ansvar mellom avtaleparter, eller noen regulering av dette i lovgivningen. Svaret finner vi i praksis fra Høyesterett, som har vurdert erstatningsansvar for rådgivere (profesjonsutøvere) med bakgrunn i ulovfestede regler om erstatningsansvar.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Man kan altså på ulovfestet grunnlag bli erstatningsansvarlig, uten at dette er særskilt avtalt. Motstykket er at man har en regulering, for eksempel en begrensning av ansvaret, i en avtale. Sistnevnte type avtale bør man være tilbakeholden med å akseptere. Ved kjøp av tjenester fra en rådgiver med spesialkompetanse bør denne utøve oppdraget med muligheten for erstatningsansvar.

Uansett regulering av ansvar i avtale eller lov, er det som regel den uaktsomme rådgiver som rammes. Hvordan konstaterer man at en rådgiver har vært uaktsom i utførelse av oppdraget i en situasjon der din virksomhet har lidt et større eller mindre økonomiske tap?

I norsk rett vil man ta utgangspunkt i det vi kan kalle for profesjonsnormen. En rådgiver må som profesjonsutøver akseptere å bli målt opp mot en strengere norm enn «vanlige». Dette er fordi rådgiveren selger en tjeneste som er kjøpt nettopp fordi rådgiveren har den nødvendige kompetanse som trengs.

Del 2 av denne artikkelen kommer i morgendagens nyhetsbrev. 

  ________________________________________________________________

Dette er en artikkel i vår faste spalte med juridiske tips. Dette blir en spalte som med det første kommer til å forekomme månedlig, og som kan bidra til å informere om juridiske temaer som kan være interessante for bygg- og anleggsindustrien. Vi håper å ta opp temaer som berører mange der ute. 

Har du eller din bedrift spørsmål til advokaten? Eller forslag til et juridisk emne eller problemstilling vi kan se nærmere på? Send en e-post til redaksjon@buildingsupply.no, markert med "Spør Advokaten". 

_________________________________________________________________

 

Kontaktinformasjon:

+47 91139254 / fm@alver.as / Facebook / LinkedIn

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078