23948sdkhjf

Gigantkontrakter verdt 5,6 milliarder

Torsdag 26. september tildelte Bane NOR to store kontrakter knyttet til byggingen av nytt sammenhengende dobbeltspor mellom Drammen og Tønsberg.

- Forventet byggestart er i slutten av 2019 og begge dobbeltsporene skal etter planen være klare til bruk ved utgangen av 2024, forteller Lars Tangerås, prosjektdirektør.

Han forklarer at kapasiteten mellom Drammen og Tønsberg etter dette vil mer enn dobles, og det vil være mulig å kjøre to tog i timen hver vei mellom Oslo og Tønsberg.

- Dette vil gi de reisende på Vestfoldbanen en bedre og mer effektiv hverdag, sier Tangerås.

Den første kontrakten omfatter bygging av 6 km dobbeltsporet bergtunnel gjennom Strømsåsen, samt en 1,6 km dagsone i Skoger sør for Drammen.

Kontrakten, som har en verdi på 1960 MNOK, ble tildelt Veidekke Entreprenør AS.

Tunnelen munner ut i Skoger, der det nye dobbeltsporet skal koble seg på eksisterende spor ved jernbanebrua over E18. På den andre siden av Strømsåsen skal bergtunnelen møte en løsmassetunnel under Danvikområdet.

Den andre kontrakten omfatter grunnarbeider for 13,6 km dobbeltspor fra Nykirke sør for Holmestrand, til Barkåker nord for Tønsberg. Inkludert i kontrakten er bygging av to bruer, tre tunneler på til sammen 5.3 km og ny Skoppum stasjon ca 1,3 km sørvest for dagens Skoppum stasjon.

Kontrakten som har en verdi på 3660 MNOK, ble tildelt Joint venture Salini Impregilo S.p.A og Impresa Pizzarotti & C. S.p.A fra Italia.

Samlet har kontraktene en verdi på 5,6 milliarder kroner.

Før kontraktene kan undertegnes, er det en ti dagers karensperiode, hvor de øvrige tilbyderne har mulighet til å klage på tildelingen.

Viktig for InterCity

De to dobbeltspor-prosjektene på Vestfoldbanen, utgjør en viktig del av Norgeshistoriens største samferdselsprosjekt, nemlig InterCity-utbyggingen på Østlandet.

- Stortinget har gitt Bane NOR i oppdrag å utvikle et godt, raskt og miljøvennlig transporttilbud mellom byene på Østlandet. Dette bygger vi for å gi passasjerene flere avganger, kortere reisetid og et mer pålitelig togtilbud. Samtidig vil det styrke regionene utenfor hovedstadsområdet og sørge for en mer klimavennlig vekst, fortetting og utvikling av byene, skriver Bane NOR.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125