23948sdkhjf

Flyttet produksjonen tilbake til Norge

Det var ikke dyrere å produsere i Norge. Dermed flyttet oppfinneren produksjonen fra Polen, og valgte K. Lerøy Metallindustri. 

Gründer og oppfinner Ivar Ole Wiik har utviklet et løftesystem for byggebransjen, som gjør det enklere og raskere å få materiell inn på en byggeplass på.

NRK Hordaland skriver nå at gründeren har flyttet produksjonen fra Polen til Norge, da det viste seg at produksjonen ikke ble dyrere hjemlandet. Valget hans falt på K. Lerøy Metallindustri på Osterøy i Hordaland.

Oppfinnelsen går ut på at man enkelt kan løfte opp inntil 1,2 tonn, legge materialene på et bånd og rulle det inn gjennom et vindu – nesten som et slags bagasjebånd. Og ved K. Lerøy Metallindustri er de i gang med å lage deler til denne oppfinnelsen.

Wiik er dermed en av svært få som flytter produksjonen fra utlandet til Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som NRK Hordaland har hentet inn. Kun 2 prosent – eller 56 bedrifter – returnerte heller deler av driften sin tilbake til gamlelandet i perioden 2014-2016. I samme periode var 5 prosent som flyttet produksjonen til utlandet.

Mer bruk av roboter framfor manuelt arbeid er en av årsakene som gjør det mulig å produsere i Norge, opplyser Wiik, som har gitt oppdraget med å produsere oppfinnelsen sin til nettopp K. Lerøy Metallindustri.

Daglig leder ved bedriften, Kjell Lerøy, sier at robotisering og automatisering er helt avgjørende for å klare å holde prisene nede.

FIKK JOBBEN: K. Lerøy Metallindustri fikk oppdraget med den nye oppfinnelsen. FOTO: K. LERØY METALLINDUSTRI

- Samtidig trenger vi dyktige fagfolk til å betjene og programmere robotene, sier han til NRK.

Gründer og oppfinner Wik sier at hans produkt blir solgt til de tre nordiske landene, men at han fått forespørsel fra ytterligere 36 land, og at målet er å produsere 400 løftesystemer i 2020.

Dette vil i si få fall bety at fabrikken på Osterøy må utvides, og det må ansettes flere folk. Allerede neste år kan det bli 10 nye arbeidsplasser ved bedriften. Selskapet leter også etter en ny tomt på Osterøy.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063