23948sdkhjf

Monterer kjempekunstverk i stål

- Dette er en stor og viktig jobb for oss i Fiskum Plate og Sveiseverksted, sier Andre Olsen og Jørgen Leander. De ferdigstiller det store kunstverket i stål som skal få sin plass i en ny rundkjøring i Kongsberg.

Det er Statens Vegvesen som skriver at arbeidet med å sette sammen den åtte tonn tunge, fire meter høye og 14 meter brede installasjonen i stål nå settes nå sammen og kles i en industrihall i Hokksund.

Det er også Statens Vegvesen som skriver om den nye skulpturen på sine websider.

Målet er å få utsmykningen av rundkjøringen i Sellikdalen på plass i november for offisiell avduking. Da har det allerede vært trafikk over Kongsberg bru og gjennom rundkjøringen inn til Teknologiparken en tid.

STOR JOBB: - Dette er en stor og viktig jobb for oss i Fiskum Plate og Sveiseverksted, sier Andre Olsen (t.v.) og Jørgen Leander. Her sammen med prosjektleder Tom Hedalen (i midten) i Statens Vegvesen. FOTO: KJELL WOLD/STATENS VEGVESEN

Installasjonen er signert den kjente kunstneren Viel Bjerkeseth, som også har skapt en rekke andre utsmykninger av norske veg- og samferdselsanlegg. Blant dem «Sfæren» ved Hamborgstrømtunnelen i Drammen.

–Skulpturprosjektet har en hovedtittel: «Møbiusvariasjoner», forteller kunstneren, Viel Bjerkeseth.

–Grunnen til det er at jeg i utgangspunktet foreslo tre møbius-skulpturer til tre rundkjøringer; ved Tislegård, Selikdalen og ved Teknologiparken. Teknologiparken ved Johnny Løkka var invitert inn som en del av prosjektet helt fra starten av, som eier og bekoster av skulpturen ved Teknologiparken, men både han og prosjektleder Tom Hedalen i Statens vegvesen ser jo på prosjektet med Møbius-skulpturene som en del av en helhet, sier hun.

NY RUNDKJØRING: Det er i denne nye rundkjøringen på Kongsberg at den store stålskulpturen skal plasseres. FOTO: STATENS VEGVESEN

Under planleggingen har det vært litt fram og tilbake med hvor mange og hvilke Møbiuser som skulle velges. Valget falt til slutt på en stor i Selikdalen og en mindre ved Teknologiparken. Disse møbius-skulpturene har hver sine undertitler:

Selikdalen har skulpturen med tittel «Liggende Møbius», Teknologiparken har skulpturen med tittel «Stående Møbius»

Skulpturen «Stående Møbius» som skal til Teknologiparken blir produsert hos OTB Service as i Hokksund. Fiskum Plate og Sveiseverkstad AS lager den store Møbius-skulpturen.

Dimensjonene på det kunstverket er så store, at selve monteringen må gjøres i en større industrihall i Hokksund. Når utsmykningen skal fraktes til Kongsberg og Sellikdalen må den deles i to for å få den plassert trygt på lastebil.

I rundkjøringen ved renseanlegget blir den så satt sammen igjen og plassert på en betongsokkel midt i rundkjøringa.

Dato for avduking er ennå ikke satt, men målet er å få et av Kongsbergs nye landemerker på plass og innviet før vinteren tar grep om byen. Skulpturen «Stående Møbius» skal etter planen på plass i rundkjøringa ved Teknologiparken om kort tid

Opphav og kilder: Statens Vegvesen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109